Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömde 170 000 kronor i termosar i ett förråd

/

Ett gym i Gävle står i centrum för det stora dopningsåtalet som kom på måndagen. En 34-åring och en 52-åring åtalas efter ett beslag av dopningsmedel som är tre gånger så stort som förra årets dopningshärva i Gävle.

34-åringen har en tydlig koppling till gymet och sålde även preparat där. Beslaget gjordes i ett förråd intill gymet.

Annons

52-åringen och hans sambo dömdes i förra årets stora dopningshärva med centrum i Gävle.

Polisen kallade tillslaget under kodnamnet Bosco det största hittills i landet. Man slog till samtidigt mot 47 personer runt om i landet. Hemma hos 52-åringen gjordes ett beslag av 280 000 enheter dopningspreparat.

I den utredningen var polisen också intresserad av 34-åringen, men hittade inga hållbara bevis. I maj i år fann man bevisen mot honom närmast av en slump. Dalapolisen gjorde i samband med en utredning om utpressning en husrannsakan hos 34-åringen och fann då i ett förråd över 800 000 enheter dopningspreparat. Förrådet ligger i anslutning till ett gym i Gävle, som 34-åringen också har andra kopplingar till.

I förrådet fanns även 52-åringens fingeravtryck, och därmed hade polisen hittat ett tydligt samband mellan de båda. Mycket tyder på att 34-åringen var delaktig i dopningsaffärerna även när 52-åringen dömdes.

Av förundersökningen bakom åtalet som kom i går framgår det att 52-åringen kunde gå in på gymet och få en nyckel till förrådet, antingen av 34-åringen när han fanns där, eller av någon annan i gymet.

Polisen har också bevis för att 34-åringen sålde preparat i gymet. Fyra köpare står åtalade, och minst en av dem berättar att han både beställde och hämtade ut preparat från 34-åringen i gymet.

– Men den här gången har vi egentligen inte kartlagt försäljningen. Storleken av beslaget är tillräckligt bevis för att det skett en försäljning, säger åklagaren Peter Olofsson.

Under den nya dopningsutredningen upptäckte polisen också ett förråd i Uppsala, som innehas av 52-åringen och hans sambo. Dit har även 34-åringen någon gång lånat nyckeln.

I förrådet gjorde polisen ett par spektakulära fynd. I några termosar som förvarades där fanns 170 000 kronor i hoprullade sedelbuntar. Där hade också 52-åringen och hans sambo avtal med ett bolag i Zurich om en pensionsförsäkring som de betalade in 12 500 kronor i månaden till.

52-åringen har i förhören förklarat att pengarna kom från aktieförsäljningar. Anledningen till att försäkringsavtalet och pengarna förvarades i ett Shurgardförråd i Uppsala och inte hemma var, enligt honom, att polisen skulle kunna missuppfatta situationen vid en ny husrannsakan i hemmet.

Mer läsning

Annons