Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Görgen fick första Jonas-Olsson stipendiet

/
  • Tacksam och rörd. ”Jag är väldigt glad över att vara den första som har fått det här stipendiet. Jonas var en musikalisk inspirationskälla och förebild för mig när jag började spela” säger Görgen Antonsson.Foto: Christer Nilsson/Ljusdals-Posten

Görgen Antonsson, folkmusiker från Gävle, mottog under lördagen det första Jonas Olsson-stipendiet vid en konsert på Träteatern i Järvsö.

Annons

– Det är väldigt rörande, det här stipendiet betyder mycket för mig på många sätt, säger Görgen Antonsson.3

Jonas Olsson var en populär folkmusiker och kompositör bosatt i Järvsö i Hälsingland. År 2010 avled han hastigt och oväntat. Skivan ”En spelman i Järvsö” som släpptes efter hans död sålde mycket bra och av dessa intäkter har familj och nära vänner till Jonas Olsson, däribland folkmusikern Eiwor Kjellberg i Järvsö, skapat en stipendiefond i hans namn.

– Jonas Olsson ville att unga människor skulle uppmuntras att spela folkmusik och det vill vi föra vidare, säger Eiwor Kjellberg.

Under en folkmusikkonsert i Järvsö i lördags delades stipendiet på 10 000 kronor ut till folkmusikern Görgen Antonsson från Gävle.

– Görgen Antonsson gör skillnad inom folkmusiken. Han är en fantastisk musiker och en inspiratör för människor i alla åldrar på samma sätt som Jonas Olsson var, säger Eiwor Kjellberg.

Görgen Antonsson har många strängar på sin lyra. Han är riksspelman, medlem i gruppen Draupner, kompositör och teatermusiker. Till vardags är han verksam som musiker på Folkteatern i Gävle.

– Jag är väldigt glad över att vara den första som har fått det här stipendiet. Jonas var en musikalisk inspirationskälla och förebild för mig när jag började spela och med åren blev vi spelkompisar, vi stod varandra väldigt nära under perioder, säger Görgen Antonsson.

När Görgen Antonsson kom till Gävle från Hälsingland år 1999 ville han starta upp en folkmusikscen. Genom utvecklingen av Folkteaterns låtstuga, där spelmän i alla åldrar träffas för att spela musik, har han lyckats göra just detta.

– Jag vill nå ut med folkmusiken till den vanliga människan, jag vill att människor ska känna att folkmusik är så mycket mer än bara en midsommarstång och små grodorna, säger han.

Annons