Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götheborg lockade tusentals

/
  • Vid rodret. Faster Marie Nord håller i Felicia Nord som fascinerades av Ostindiefararen. ”Jag gillar allt som har med historia att göra”, säger Marie.

Omkring 4 000 personer passade i går på att ta en närmare titt ombord på Ostindiefararen Götheborg.
– Det är kul att se hur det kunde vara för 250 år sedan och hur skeppet är uppbyggt. Allt är så otroligt perfekt, säger Anita Ström.

Annons

Hon var en av många som i går besökte Gävle hamn för att gå ombord på Götheborg. Besökarna fick gå en slinga där besättningsmän fanns utplacerade på vissa platser för att berätta om de olika delarna. Jungmannen Martina Schwartz-Bergman stod ovanför ett stort, liggande fönster som under sig dolde rodret.
– Man har byggt det här nedanför, men styrman står uppe och ropar. Så var det även på 1700-talet. Om man blev attackerad av pirater siktade de ofta på rodret och då byggde man det långt ner för att de inte skulle träffa, säger hon.Under helgen går gratis bussar varje halvtimme mellan Rådhuset och Gävle hamn. Även Briggen Gerda åker turer mellan Gerdavarvet och hamnen. Alla buss- och båtturer var i går fullastade. Många passade även på att ta fritidsbåten ut till hamnen för att lägga till vid den tillfälliga flytbryggan.Charlie Lagervik och Kristina Hansson med dottern Liana Lagervik, snart 4 år, hade åkt från Falun för att få en titt på Götheborg.
– Vi bodde utanför Göteborg förut men såg aldrig skeppet då så vi åkte hit nu när det är i Gävle i stället. Det är häftigt att man har kunnat bygga det på ett så gammalt sätt, och att man har rest länge och att det funkar, säger Charlie Lagervik.Pia-Maria Falkman är jungman och har seglat fem månader med Götheborg.
– Det är en sådan bortkoppling från allt. Man vet när man ska äta, när man ska sova, vad man ska göra och det finns ingen mobil eller något internet. Vi hade en kille som var helt utbränd innan som åkte med en gång och han mådde bra sedan, säger hon.
Werner Baumgartner var i hamnen när Götheborg la till i fredags.
– Det var fantastiskt, ”once in a lifetime” som man brukar säga. Nu ska jag se så att det stämmer det som jag har läst i broschyrerna, säger han och går vidare för att titta närmare på fartyget.

Mer läsning

Annons