Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om frisk luft för de äldre

/
 • BÄTTRE HÄR. Tora Andersson trivs bäst inne med en bok. Men hon tycker om att sitta bland de andra och följer ibland med ut på en fika. Det händer även att någon som arbetar på Selggrensgården tar henne med till affären i rullstol.
 • HÄRLIGT UTE. På Selggrensgården finns gott om uteplatser, balkonger                     och en gräsmatta. Ingegerd Wedin tar gärna en promenad utanför huset med Birgitta Molander eller någon av hennes kolleger. Dessutom sitter hon mycket utomhus om det är fint väder.

Ingegerd Wedin bor på Selggrensgården och älskar att vara utomhus. Hon vill gärna få hjälp att komma ut på promenader för att träna sina ben.

Annons

Det går att fixa så att alla kunder får vara ute så mycket de vill, menar chefen Liselott Smedlund. Nyckeln är lyhörd personal och bra planering.

Ingegerd Wedin sitter tillsammans med några andra äldre på en uteplats vid Selggrensgården.

En svag vind svalkar, hettan från i början av juli har försvunnit. Här tillbringar Ingegerd Wedin mer vaken tid än på sitt rum.

– Det är jättebra att vi kan gå ut precis här där vi bor och sitta som vi vill. Det enda jag inte tycker om är att det här larmet jag har på armen inte fungerar om man vill sitta borta på bänkarna vid husväggen. Jag vill gärna kunna meddela mig om jag tycker att det blir för hett i solen, säger hon.

Minst en gång i veckan går hon ut på promenad utanför huset tillsammans med någon anställd. Det står i hennes personliga plan att hon vill ha hjälp att komma ut och gå en gång i veckan. Det önskemålet förs genom planeringsverktyget TES automatiskt in i personalens veckoplanering, så att någon får tid avsatt för att ta Ingegerd med på en promenad.

Ingegerd Wedin tycker att promenaderna är särskilt viktiga eftersom hennes ben är svaga.

– Jag behöver få igång träningen av benen. Jag vill nog gå mer än det har blivit egentligen. Jag tror att jag sa det till dem i går, att jag vill ha lite tätare med promenader, så jag hoppas att det går att ordna, säger hon.

Sådana signaler måste personalen snappa upp, enligt Liselott Smedlund, så att önskemålen förs in i Ingegerds personliga plan och därmed blir till insatser som personalen ska utföra.

De äldre droppar av en efter en. Några tycker det är dags att gå in, men de flesta går genom korridorerna till en större uteplats. Där serveras kaffe och kaka av några gymnasieungdomar som har feriepraktik på Selggrensgården. Efter en pratstund med tidningsreportern får Ingegerd hjälp med rullatorn och ansluter sig vid fikaborden. Där sitter även Tora Andersson. När hennes kaffekopp är tom går hon in och tar fram en bok.

– Jag sitter mest och läser här inne, det tycker jag om. Men ibland tar de mig i rullstol ändå till Ica i Strömsbro, jag brukar gå dit för att köpa tidningen. Jag frågar om de har tid och då brukar de som regel göra sig tid, säger hon.

Mer läsning

Annons