Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis träning till afrikanska rytmer

/
  • roligare än gym. Ett 20-tal tjejer testade afrikansk dans på Vasaskolan i går. Agnes Lanker tyckte att det var roligare än att gå på gym.
  • släppte loss. Afro power dance innebär att man kan släppa loss mer jämfört med andra träningspass. Fernanda Carvallo var en som släppte loss i går.
  • svettigt. Det var ett gäng trötta och rödrosiga tjejer som gick från skolan efter träningspasset. Ida Rannestig kände att kroppen fick jobba.
  • olika pass. Projektet pågår fram till jul. Vid nio tillfällen erbjuds Vasaelever olika typer av pass helt gratis.
  • gratis pass. Satsningen på Vasaskolan är främst till för dem som inte håller på med någon organiserad idrott. Anna Rosenkvist, Malin Gullstrand och Ida Rannestig tog chansen att dansa afrikanskt i går.
  • roligare än gym. Ett 20-tal tjejer testade afrikansk dans på Vasaskolan i går. Agnes Lanker tyckte att det var roligare än att gå på gym.
  • rytmiskt. Afro power dance bygger på rytmer. Eleverna släppte loss ordentligt i hela kroppen under gårdagens pass.
  • i takt. Ida Rannestig rörde sig enligt instruktionerna till de afrikanska rytmerna.

– Känn att ni får gung på skinkorna och släpp magen.
Hanna Bergman, instruktör på Korpen, ledde i går passet Afro power dance till afrikansk musik på Vasaskolan.
Det var det första av höstens pass i en satsning där skolan erbjuder alla elever gratis träning efter skoltid.

Annons

Lektionerna är slut och ett 20-tal elever har samlats i Vasaskolans idrottssal. Ljudet av afrikanska trummor strömmar ur högtalarna och tjejerna börjar att röra sig enligt Hannas instruktioner.

– Jag tränar inte jättemycket men har gått på afrikansk dans några gånger. Det är lika roligt varje gång, säger Malin Gullstrand.

Det är idrottsföreningen på skolan som tillsammans med Korpen i Gävle har startat ett projekt. Varje onsdag fram till jul kommer eleverna att erbjudas olika typer av träningspass gratis efter skoltid. Under gårdagens första pass deltog endast tjejer, men passen riktar sig till alla.

– Vi är ute efter dem som kanske har slutat att idrotta, inte gillar bollsporter och vill ha alternativa idrottspass. Då har Korpen nya mer moderna pass. Vi kommer bland annat att ha box, aerobics och boot camp, säger idrottsläraren och initiativtagaren Linus Partanen.

– Och i dagens konkurrens med friskolor vill vi visa att Vasa också är bra på idrott.

Många av dem som var med i går var dock vana idrottare. Anna Rosenkvist brukar träna på Friskis och svettis några gånger i veckan.

– Det här är inte lika kontrollerat. Man kan släppa loss mer så det är jätteroligt.

Projektet finansieras med bidrag från regeringens satsning lärarlyftet. Skolan har sökt pengar från Gästriklands idrottsförbund och fått 5 000 kronor.

Korpen ställer upp med sina ledare men målet är även att eleverna ska sporras att leda egna pass.

Mer läsning

Annons