Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis till utmärkelsen!

/

... Gävlebon Lars Wennman, 53 år, som har utsetts till årets folkbildare för sitt arbete med att underlätta integrationen för ensamkommande flyktingbarn genom projektet ”Mitt nya hemland”.

Annons

– Tack så mycket. Jag är jätteglad och stolt.

Hur kom det sig att du åkte till Kenya och spelade in en film om ensamma flyktingbarn?

– Det finns många frågeställningar och missuppfattningar om deras bakgrund och om våra kulturskillnader. På många håll är folk negativt inställda till deras sätt att inte vara som vi, till exempel när det gäller sopsortering. Men det handlar ju inte om att de är mindre intelligenta utan att det inte finns de systemen där de kommer ifrån. Därför ville vi visa hur det ser ut där de bor och hur de lagar mat till exempel. Filmen finns för utlåning på Stadsbiblioteket och det är vi stolta för.

Vad lärde du dig av resan?

– Det finns ett ord som bara blir fulare och fulare, och det är fördomar. Fördomar skapar utanförskap, det är en broms i integrationen. Det gäller att se att de är nya svenskar.

Vad blir nästa projekt?

– Det här projektet fortsätter. Vi har sökt medel för ett år till och för att göra en film till.

Vad ska den handla om?

– Hemlängtan, för de ensamkommande flyktingbarnen som kommer hit längtar hem. De saknar sina gamla kamrater, sin skola, sin gata och sina släktingar och de är fortfarande barn. Många av de ensamkommande barnen gråter sig till sömns men de kan inte åka tillbaka. Vi vill göra en film som sätter fingret på det.

Mer läsning

Annons