Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida uppmanas att vaccinera sig i år

Hösten är här och med den influensan. Och förutom äldre och sjuka uppmanas i år även gravida att vaccinera sig.
– Vi vet att svininfluensan sprids även i år och att gravida löper större risk att bli svårt sjuka, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

I nästa vecka kör landstinget Gävleborg igång med den årliga vaccinationen mot influensan. Liksom tidigare år kommer alla som är över 65 år eller har vissa sjukdomar att erbjudas gratis vaccinering.

Men den här gången riktar man sig även till gravida kvinnor. De gravida som inte vaccinerade sig mot svininfluensan förra året uppmanas nu att ta vaccinet mot säsongsinfluensa. Det skyddar nämligen mot hela tre olika influensavirus, varav svininfluensan är ett.

Ingen massvaccinering

Eftersom svininfluensan väntas komma tillbaka även i år så uppmanas också fler riskgrupper än vanligt att ta årets säsongsinfluensavaccin. Dit hör bland annat gravt överviktiga, personer med instabil diabetes och multifunktionshindrade barn. Det är personer som riskerar att bli svårt sjuka om de drabbas av influensan.

Däremot blir det i år ingen massvaccinering. De som tog svininfluensavaccinet förra året är fortfarande skyddade och de som fick svininfluensan är immuna.

– Uppskattningsvis 70 procent av befolkningen har ett skydd, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

”Gratis försäkring”

Däremot riktar han en särskild uppmaning till alla över 65 år att gå och vaccinera sig.

För dem är det inte svininfluensan som är den stora faran utan de vanliga säsongsinfluensorna – speciellt en variant som kallas Perth.

– Många äldre har redan ett hyfsat skydd mot svininfluensan men Perth har inte förekommit på flera år och den kan ställa till problem för äldre, säger Signar Mäkitalo.

Han hoppas därför att så många som möjligt ska vaccinera sig.

– Det är en gratis försäkring – en försäkring som gör att man slipper svår sjukdom och minskar risken att dö i förtid.

Mer läsning

Annons