Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna gerillan attackerar Gävle

/

Plommon i Gävle, tulpanlökar i Lund och havtorn i Huddinge.

Gräsrotsrörelsen Gröna gerillan växer och entusiaster runt om i landet sår frön och planterar träd i smyg för att göra stan grönare.

Annons

– Vi vill utmana folk att se över sina innegårdar, gå ihop med grannar och våga göra något själv. Plagierar folk oss så är vi lyckliga, säger Christian Odberger på organisationen Tillväxt.
Björnbärsbuskar, potatis och pumpafält mitt i bland betongplattor, busshållplatser och trottoarer.
Det låter som en dröm men urban odling blir populärare och suget efter närodlat och ekologiskt växer. På flera platser i Sverige finns lokala entusiaster som slår till på natten, rensar ogräs och smusslar ned lökar i rabatter eller sår frön enligt den engelska förebilden guerilla gardening.
Intresset växer
Men på många orter som till exempel Malmö, Göteborg och Stockholm sker planteringarna ofta med kommunens eller fastighetsägarens tillstånd.
Och fenomenet får fler och fler anhängare.
– Intresset är väldigt stort för det vi håller på med, säger Odberger.
I Stockholm finns organisationen Tillväxt som på dagtid planterar ätliga växter. Ett 30-tal medlemmar mellan 20 och 60 år arbetar för att slå ett slag för närproducerad mat och ett ekologiskt hållbart samhälle. Organisationen har över 60–70 medlemmar på webbsajten Facebook.
– I utlandet planterar man mycket blommor, men vi är mer inne på växter med ett matproducerande värde. Nu har vi valnötsträd som vi drivit upp själva och sticklingar av rabarber och buskar, säger Odberger.
Pumpafält
Om några veckor ska organisationen göra en större aktion och sätta flera träd på ett område ute i Huddinge. Tidigare i år har man planterat körsbär och plommonträd i Gävle och satt björnbär, jätteblåbär, vindruvor och hassel i Fisksätra.
– Först är det någon som kommer med en idé och så bollar vi den fram och tillbaka, det bästa är om platsen är i närheten så vi kan sköta om den. Så kollar vi vad vi har i kassan och så drar vi dit och planterar, säger Christian Odberger.

TT

Mer läsning

Annons