Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grov misshandel i Gävle filmades

Polisen har en film som visar hur den grova misshandeln på Öster för en drygt månad sedan gick till. Fyra av de fem misstänkta släpptes i dag, fredag, på fri fot.
– Det kan vi göra eftersom vi har en bra uppfattning om hur det har gått till. Filmen är ett viktigt bevis, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Annons

Det var en 37-åring som misshandlades grovt natten till 5 februari. Han var på väg hem och blev påhoppad av flera andra män och nerslagen. 37-åringen har själv sagt att han blev kallad neger och apdjävel av sina misshandlare.
– Men rasism är inte motivet, säger Hammarstrand, som tror att det finns helt andra orsaker till misshandeln.Den huvudmisstänkte, en 27-åring, sitter häktad sedan knappt två veckor, sedan han greps på Goya misstänkt för att ha slagit till en polisstudent. Det var också han som lyckades banda sitt samtal med polisen vid gripandet med hjälp av ett mobilsamtal. Han gör motstånd och skriker könsord till poliserna, som på bandet hörs kalla honom för ”djävla nolla”.
27-åringen är känd av polisen för flera grova brott sedan tidigare, bland annat misshandel, grov stöld och narkotikabrott.


De senaste dagarna har polisen gripit och anhållit fyra andra män som medmisstänkta för misshandeln på Öster. De släpptes på fredagen, men är fortfarande misstänkta för delaktighet i misshandeln.


Mikael Hammarstrand vill inte berätta hur polisen har kommit över en film av misshandeln, eller vilken typ av film det handlar om.
– Men jag hävdar att det går att identifiera flera gärningsmän på den, säger han.Utredningen om misshandeln på Öster har nu förts samman med en annan polisutredning som påbörjades förra året om misshandel och narkotikabrott. Orsaken är att några av de misstänkta för Östermisshandeln finns med även där.
Utredningen om brotten väntas pågå ytterligare några veckor.

Annons