Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppboenden får kritik – är sunkiga och trånga

Oroväckande många tillbud och på vissa håll sunkig boende­miljö.

Kommunens granskning av samtliga sju grupp- och service­boenden resulterade i en hel del anmärkningar.

På ett boende anses sammansättningen av kunder vara ”orimlig”.

Annons

Boendet har kunder som är väldigt olika varandra när det gäller behov och diagnos. Granskningen slår fast att det är extremt många konflikter mellan de boende och tillbud med personalen – långt över toleransgränsen för ett tryggt boende.

Det var från maj till december förra året som Omvårdnads uppdragsenhet granskade de sju boendena inom socialpsykiatrin med totalt 54 lägenheter. Utredarna skriver att de genomgående mött chefer och medarbetare med stort engagemang för sin uppgift, men att rapporten likväl innehåller många anmärkningar.

Sunkiga och trånga

Till exempel är det stora skillnader i boendemiljön mellan de olika boendena. Några anses som ruffiga och till och med sunkiga. Främst gäller det Väpnargatans och Vallongatans gruppboenden samt Vendelsgatans serviceboende som även upplevs som trånga.

Kommunen anser att dessa boenden bör ersättas med nya objekt.

Granskningen slår även fast att antalet tillbud i arbetsmiljön är oroväckande stort. Av 40 registrerade tillbud i fjol har 26 bedömts som allvarliga och fem med skador. En stor del av tillbuden handlar om hot och våld mot personalen.

Allvarlig kritik riktas också mot ett boende för brister i bland annat dokumentation enligt Socialtjänstlagens regler. Till exempel är det inte möjligt att läsa ut resultatet av olika insatser.

Känsliga papper framme

En annan anmärkning gäller att några boenden förvarar exempelvis insatsplaner och annat sekretesskänsligt material i bokhyllor eller låter det ligga framme på skrivbordet.

För varje anmärkning har förvaltningen tagit fram förslag på åtgärder och nästa onsdag fattar omvårdnadsnämnden beslut om rapporten och åtgärdslistan ska godkännas.

Mer läsning

Annons