Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun Britt piggar upp allsvenskan

/
 • GEFLE IF:S EGEN KAFFEBÖNA. Med städningen efteråt blir det åtta timmars oavlönat arbete varje match för                    Gun Britt Sjödin. ”Jag brukar vara färdig med kaffekokningen när matchen börjar, så då sätter jag mig på läktaren och tittar”, säger Gun Britt som inte går någonstans utan GIF-nålen på jackan. När säsongen             är slut muntrar klubben upp sina trotjänare med en Ålandsresa.

– Det är fotbollen som är drivkraften, inte pengarna, säger Gun Britt Sjödin.

Och det är nog en väldig tur för Gefle IF, det. För det kan inte vara lätt att hitta så många andra som har lust att komma till Strömvallen och koka 320 liter kaffe inför vareviga match utan annan ersättning än, tja, en kopp kaffe.

Annons

Solsken, regn eller snöglopp; oavsett väder kommer hon på sin cykel. Flera timmar innan fotbollspubliken börjar fylla Strömvallens läktare sätter Gun Britt Sjödin på de två gigantiska kaffebryggarna i köket under pressläktaren. När matchen börjar ska 32 tioliterstunnor med kaffe vara fördelade mellan de åtta kioskerna som finns runtom arenan. Drygt 2 100 koppar...

– De första jag serverar är killarna i tv-bussarna som springer med sladdar och riggar upp kameror. De har varit där längre än jag och blir så glada när jag kommer, berättar Gun Britt som också dukar brickor med kaffe och bullar till diverse möten som föregår matchen, samt till domare och bortalag.

före avspark kommer kioskpersonalen, som består av andra frivilliga, mest föräldrar till barn i Gefle IF:s olika lag. Även de stöder klubbens verksamhet med sina oavlönade insatser.

– Idrottsföreningarna behöver ideellt arbetande människor. De skulle inte klara sig annars, konstaterar Gun Britt.

där Gun Britt växte upp, var ideellt arbete ett självklart inslag i tillvaron.

Hennes föräldrar ställde alltid upp när gammeldansföreningen ordnade danskvällar i Parkhallen.

medan pappa rev biljetter och när Gun Britt var 16 började hon själv jobba i Parkhallens garderob. Lön för mödan: Knappast så mycket mer än lite fika då heller samt möjligen en svängom med någon av de andra ideellt arbetande Storviksborna.

– Oegennyttigt arbete var något naturligt hemma hos oss, berättar Gun Britt, som tycker att hon hade ”världens bästa föräldrar”, engagerade och stöttande.

förälder blev hon själv också så småningom. Hennes båda pojkar spelade både hockey och fotboll i Storviks IF och Gun Britt följde dem ständigt och hängivet. Under en period var hon dessutom ungdomsansvarig inom Storviksfotbollen.

– Jag var jämt med på pojkarnas matcher och hade aldrig en ledig helg. Säg den rink där inte jag har stått och frusit...

skulle börja plugga på högskolan 2000 flyttade Gun Britt med honom till Gävle. Båda var sedan länge trogna GIF-anhängare och när det stod klart att Gun Britt skulle bli Gävlebo dröjde det inte länge förrän klubben fick nys om hennes stora arbetskapacitet och glöd.

med export- och importteknik vid Handelskammaren i Gävle sedan 1972. Också där är hon en omtyckt medarbetare som med stor energi går in för jobbet.

Man tänker att det skulle kunna räcka med insatserna för Gefle IF och heltidsjobbet, men Gun Britt har ytterligare ideellt engagemang i Friskis & Svettis. Utöver egen träning fem gånger i veckan sitter hon i receptionen på Fjärran Höjder tre och en halv timme varje torsdagskväll. Timlön: noll kronor, utöver ett träningskort och ett skobidrag.

– Jag gör det för att det är roligt och för att jag tycker om att röra på mig!

Mer läsning

Annons