Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun-Britts sjuka mamma glömdes bort

/
  • Gun-Britt Lundins svårt demenssjuka mamma har glömts bort av hemtjänsten och lämnats ensam, vid minst två tillfällen bara i år. ”Hon hade kunnat sätta eld på lägenheten, skruvat på spisplattorna, sätta på alla kranar eller gjort sig illa. Jag tycker att de borde skämmas”, säger Gun-Britt Lundin.

Ännu en gång har Gun-Britt Lundins svårt demenssjuka mamma lämnats ensam av hemtjänsten. Detta trots att Gun-Britt fått intyg från hemtjänsten att mamman beviljats sällskap.

– Det är den mänskliga faktorn som har brustit här, förklarar verksamhetschef Pia Gabrielli.

Annons

Gun-Britt Lundins föräldrar bor i Sätra, hennes 79-åriga mamma är gravt alzheimersjuk.

– Mamma är i sista stadiet av alzheimer. Hon vet inte var hon bor och hon kan inte vara själv, berättar Gun-Britt.

När Gun-Britt på måndagen följde med sin åldrige far till sjukhuset hade hon säkerställt att mamman inte skulle lämnas ensam. Hon hade beställt sällskap till mamman från hemtjänsten i god tid och fått den beviljad, med ett intyg i brevlådan. Ändå, lämnades hennes mamma ensam.

– När jag kom tillbaka med pappa var dörren låst, och mamma var ensam.

Inte första gången

Gun-Britt Lundin är upprörd, och ledsen.

– Hon hade kunnat sätta eld på lägenheten, skruvat på spisplattorna, sätta på alla kranar eller gjort sig illa. Jag tycker att de borde skämmas, säger Gun-Britt Lundin.

Det här var inte första gången som Gun-Britts mamma lämnats helt ensam, trots att Gun-Britt ansökt och fått sällskap för mamman beviljad.

– Det har hänt åtminstone en gång tidigare, bara under detta år, säger Gun-Britt.

Hon har konfronterat områdeschefen inom hemtjänsten om de missade insatserna. Till svar har hon fått att det är ont om personal.

– Men det ska ändå inte hända. Mina föräldrar betalar så pass mycket för att få den här hjälpen. De har jobbat hela sitt liv, mamma var städerska, de har aldrig legat samhället till last tidigare.

Pia Gabrielli är områdeschef för Omvårdnad Gävles hemtjänst, hon menar att händelser liknande det som har hänt Gun-Britt Lundin och hennes föräldrar inte alls är vanliga inom Omvårdnad Gävles hemtjänst.

– De beställningar vi får utför vi.

Vad var det som hände den här gången?

– Vi har kontrollerat vad som hände. Det visade sig att beställningen aldrig skickades vidare till oss från biståndshandläggaren. Det handlar om den mänskliga faktorn.

Men det har ju enligt uppgift skett flera gånger, handlar det om personalbrist?

– Nej, det här handlar inte om personalbrist. Det här handlar helt om den mänskliga faktorn.

Gun-Britt Lundin är inte imponerad av verksamhetschefens svar.

Vill inte att andra utsätts

– Hur kan det komma sig att den ena inte vet vad den andre gör? De måste förstå hur det är att vara gammal. Mina föräldrar har ju mig och mina syskon, men tänk på alla äldre som inte har någon anhörig.

Gun-Britt Lundin säger att hon inte vill att någon annan ska behöva utsättas för samma sak.

– Jag betalar gärna mer i skatt, bara det säkerställs att vården för våra barn och äldre fungerar.

Mer läsning

Annons