Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever har jobbat ihop en resa till Alperna

/
  • Laddar för alperna. Vid pulkabacken i Hemlingby träffades flera gymnasieelever från Gävle på torsdagen. De går alla andra året på gymnasiet och läser kursen Internationellt friluftsliv. Som en del i utbildningen åker hela klassen till franska Val d’Isère på lördag.

I morgon börjar resan till Alperna för 24 elever från Gävles gymnasieskolor.

Tillsammans har de jobbat ihop över 100 000 kronor till resan.

Men det är bara hälften av de pengar som behövs.

Annons

– Det ska bli riktigt kul! De flesta av oss åker skidor, bara fyra snowboard, säger Christoffer Sörebö, en av eleverna på kursen Internationellt friluftsliv.

På lördag börjar äventyret för ungdomarna på kursen. Den erbjuds de som går andra året på gymnasiet i Gävle. Resmålet är skidorten Val d’Isère i Frankrike och resan är en obligatorisk del av utbildningen. På alporten ska de åka skidor och lära sig leda gruppen. Allt är en del av utbildningen. Resan bekostar eleverna själva. Under hösten har de jobbat ihop mer än 100 000 kronor på olika sätt.

– Vi har sålt salami, chokladbollar och kakor. Vi har inventerat varor på Coop i Valbo. Mest har vi tjänat på att sälja underkläder, säger Christoffer Sörebö.

Men pengarna de hittills tjänat räcker inte. Totalt kostar turen cirka 216 000 kronor, och hälften av de pengarna fattas i dagsläget.

– Det har varit svårt att hitta jobb. De flesta stödjer bara personer de själva har en relation till, säger Christoffer Sörebö.

Skolan lånar ut de pengar som fattas, men eleverna måste betala tillbaka när de kommit hem. Det rör sig om ett lån på cirka 110 000 kronor.

– Om vi inte tjänar ihop pengarna får vi ta från egen ficka, säger Christoffer Sörebö och tillägger, men först förväntar vi oss grym skidåkning.

Mer läsning

Annons