Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade du velat bli minister?

Anders W Jonsson, Centerpartiet, som ej får plats i regeringen, till skillnad från de andra partiledarkandidaterna Annie Lööf och Anna-Karin Hatt.

Annons

– Nej.

Varför inte?

– Annie och jag var de som utredde det dåliga valresultatet och föreslog att vi skulle införa vice ordförandeskap utifrån att det inte är bra att hela partiledningen sitter i riksdagen. Det finns ett behov av att gå ut och säga vad Centerpartiet tycker och inte vad regeringen tycker. Som förste vice ordförande får jag den rollen när Annie och Anna-Karin sitter i regeringen.

Varför just du?

– Jag har en plattform eftersom jag sitter i riksdagen. Det är bättre att Anna-Karin har ministeruppdraget eftersom hon inte sitter i riksdagen.

Du har sagt att du vill ha en ledande position inom partiet. Är du nöjd nu?

– Ja, i allra högsta grad.

Blir du gruppledare i riksdagen?

– Vi har möte med riksdagsgruppen nästa tisdag, så det är först efter det jag kan svara på om det blir jag som får det förtroendet. Jag har sagt att jag står till förfogande.

Annie Lööf kommer ju som partiledare att vara den som är mest känd bland svenskarna. Men om det är du som främst ska uttala dig för Centerpartiets del, hur ska du göra dig känd?

– Jag tycker redan att jag har blivit något mer välkänd eftersom jag varit med i partiledarprocessen. Sedan kommer jag att synas mer i media eftersom det är till mig man får vända sig när Annie inte finns till hands eller när vi anser att det är jag som bör svara på en viss fråga. När Annie svarar måste hon ju företräda regeringen.

Mer läsning

Annons