Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade igelkott i lägenheten – misstänks för jaktbrott

/
  • Denna skygga lilla krabat har spenderat nästan hela juli i en lägenhet i centrala Gävle.

På torsdagsförmiddagen åkte Gävlepolisen ut i ett lite annorlunda ärende. I en lägenhet i centrala Gävle befann sig en kvinna... och en igelkott.

– Tittar man på det här är det ett jaktbrott, säger Hans-Olof Sundström på polisen.

Annons

Polisen hade via länsstyrelsen fått veta att en kvinna i centrala Gävle förvarade en igelkott i sin lägenhet. Eftersom det är förbjudet enligt lag att omhänderta vilda djur åkte de ut för att kolla om det stämde.

– Vi gjorde en husrannsakan i morse. Mycket riktigt fanns det en igelkott där inne, säger Hans-Olof Sundström.

Kvinnan hade hittat den på gatan och tyckt synd om den, därför hade hon tagit in den. Det var i slutet på juni, sedan dess har den levt inne i lägenheten och på balkongen i nästan en månad. Men det fanns inga tecken på att den skulle ha mått fysiskt dåligt.

– Den verkar ha fått mat av alla dess slag, kattmat, vatten och bröd. När vi var där låg det lite korvar på golvet som den kunde äta, säger Hans-Olof Sundström.

Polisen hade vid kontrollen sällskap med två av länsstyrelsens veterinärer för att kunna fastställa att det verkligen var en svensk igelkott och inte en afrikansk. De afrikanska får man nämligen ha under kontrollerade former.

– Det är en mindre modell som blev poppis för något år sedan. Hade det varit en sådan hade jag inte kunnat agera, säger Hans-Olof Sundström.

Men det var ingen tam afrikans igelkott utan en helt vanlig Svensson-kott som kvinnan tagit in i lägenheten. Hon misstänks nu för brott mot jaktlagstiftningen och riskerar böter eller fängelse i upp till ett år.

– Man får inte gå och plocka vilt hur som helst. Det gäller allt vilt, även fåglar och ägg. En markägare kan göra ett kort omhändertagande, sen måste han ta ställning till om han ska släppa ut eller avliva.

Efter morgontumultet kunde den lilla piggklädda varelsen släppas åter i det fria då Naturvårdsverket gett sitt godkännande.

– Jag fick meddelande efter att vi lämnat den att den ätit upp brödbiten och försvunnit, berättar Hans-Olof Sundström.

Mer läsning

Annons