Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade inte kunnat ta mer betalt

/
  • Inget fel. Styrelsen för Föreningen Briggen Gerda tycker inte att de hade kunnat göra på något annat sätt. ”Alla som vi ser som möjliga sponsorer har redan varit med och bidragit till byggandet”, säger ordförande Berndt Adetoft.

Föreningen Briggen Gerda hade inte kunnat ta mer betalt för sina seglingar för att få ekonomin att gå ihop. Det menar ordförande Berndt Adetoft.

Att försöka få nya pengar från sponsorer har också setts som orimligt, eftersom de har haft fullt upp med att uppfylla sina löften till dem som sponsrade båtbygget.

Annons

Den nuvarande styrelsen för Föreningen Briggen Gerda tycker att de gjort vad de kunnat för att få bättre ekonomi.

– Det jag kan ångra är att vi inte tog hem Gerda tidigt i somras när vi märkte vartåt det lutade med ekonomin. Att ha Gerda vid kaj kostar ju mindre än att segla, säger ordförande Berndt Adetoft.

Lönekostnaderna drog iväg

Nu har föreningen någon tusenlapp i kassan, skulder på flera miljoner och en brigg som behöver renoveras för att kunna segla igen.

Men hur har ni kunnat låta det gå så långt, seglatserna har ju inte lönat sig på flera år?

– I mars 2008 när jag tillträdde var den säsongens seglingar redan spikade. Inför 2009 har vi ökat marknadsföringen av våra seglingar, men lönekostnaderna för besättningen drog iväg och intäkterna för halvdagsseglingarna minskade, säger Berndt Adetoft.

Julbord och vandrarhem

Föreningen har tagit för lite betalt för sina seglingar i förhållande till vad de kostar att genomföra. Men Berndt Adetoft tror inte att de hade kunnat ta mer betalt, då hade färre varit beredda att köpa biljett.

Styrelsen har diskuterat sätt att få in pengar på andra vis, till exempel att föreningen själv skulle arrangera julbord och driva vandrarhem.

– Det finns inte tillräckligt stort intresse bland medlemmarna i föreningen för att ställa upp och genomföra den typen av aktiviteter. Folk jobbar på ideell basis, och det främsta intresset är hantverket och att hålla Gerda seglande, säger Berndt Adetoft.

Tänkbara sponsorer redan med

Det har inte heller funnits förutsättningar för att ragga mer sponsorpengar.

– Alla som vi ser som möjliga sponsorer har redan varit med och bidragit till byggandet. I de avtalen har det ingått en motprestation i form av seglatser, som i många fall har uteblivit. Vi har fått ägna oss åt att uppfylla de här gamla sponsoravtalen, säger Berndt Adetoft.

Annons