Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häftigt träffa kor på riktigt

/
  • Uppslukad. Alex Tomezak tillbringade hela tiden med sina nya favoriter; highland cattle-korna.
  • Uppslukad. Alex Tomezak tillbringade hela tiden med sina nya favoriter; highland cattle-korna.
  • Premiärupplevelse. Mio Iller Givell från Sätragårdens förskola upplever en kalv på nära håll med barnen Noah Malmesjö Söder, Rignore Aliti och Meriam Shaba.Foto: Ulrica Källström
  • Uppmärksammad. Highland cattle-kalven blev klappad, kliad och matad av drygt 80 barn från Sätragårdens förskola.
  • Vill ut. Kalven ville ut till Noah Malmesjö Söder och Kevin Forsberg.
  • På respektfullt avstånd. Mohammed Abdi Kadir var fascinerad över den lilla kalven ljud, och att den var så mjuk att klappa på.
  • Traktorfärd. Många barn vill provsitta den gamla traktorn som fanns på gården. Kevin Forsberg hade just lämnat ratten.
  • Öppnade gården. Maarit och Rikard Eriksson driver Hamrånge Highland. Det var första gången som de tog emot ett förskolebesök, men det blir nog flera, trodde de.

Hur luktar en ko, och hur låter den? Hur känns det att klappa den på nosen eller på pälsen? Det kunde Sätragårdens förskola forska i under ett besök hos Hamrånge Highland där den riktiga Mamma Mu fanns.

Annons

Gårdsplanen hemma hos Rikard och Maarit Eriksson som driver Hamrånge Highland, var under onsdagen fylld av 80 stycken vetgiriga och frågvisa barn. Med sig hade de också föräldrar och pedagoger.

- Ja, jag har grillat 110 highlandhamburgare från gården nu, berättade Rikard mellan varven.

Förskolechef Annika Proos berättade att barnen läst om Mamma Mu genom det biblioteksprojekt som Sätragårdens förskola deltar i.

- Vi förstod snart att det bara var ett fåtal av barnen som sett, eller varit i kontakt med, en riktig levande ko. Av 30 barn så hade bara två träffat en ko, förklarar hon.

Vid en höbal sitter Achmed Alkatrani med sin dotter Banin och hennes kompis Meriam. Det är första gången som de träffar kossor. Flickorna har samlat fickorna fulla med korn som de hittat på marken.

- Vi ska plantera dem i en blomkruka, förklarar Banin.

Efter hamburgerstunden beger sig barnen i olika grupper ut på forskningsarbete i hagarna.

- Det här besöket är inte bara ett roligt gårdsbesök, förklarar Mio Iller Givell, som är verksamhetsansvarig för Föräldrarummet på Sätragården. Språk är en demokratisk rättighet, och med ett språk blir man en självständig individ, tillägger hon.

På gården kunde barnen uppleva begreppet ko med öppna sinnen och skapa sin egen bild i huvudet. Genom att lyssna, lukta, känna och iaktta skapades vars och ens uppfattning.

- Man kan säga att vi är ett stort forskarlag som utför ett demokratiskt arbete, menade Mio Iller Givell.

Milan Rahim och hans lillebror Meros var fascinerade av att titta på när korna åt. Det var svårt för dem att slita sig därifrån.

- Det är otroligt att se. Vi har läst böcker för dem om kor, men det här var premiär att möta en riktig ko på nära håll. Milan vill att vi ska ta med oss en av korna hem, skrattar hans mamma.

Resan till Hamrånge genomfördes med kommunens kulturbussar.

Annons