Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan – expert på whisky

/
  • Håkan Dahlberg tänker på whisky alla dagar. Men så är han också mannen bakom landets överlägset största whiskyblogg.
  • Håkan Dahlbergs har sin egen whiskyhörna, med en tunna som härstammar från Box i Ådalen.
  • Håkan Dahlberg berättar inlevelsefullt om den ädla drycken.

För Håkan Dahlberg i Hörnefors är whisky mycket mer än bara en dryck.
– Whisky är något man helst avnjuter i goda vänners sällskap. Huvudsyftet är inte berusning utan att umgås, säger mannen bakom landets överlägset största internetsida om den ädla drycken.

Annons

Du behöver inte vara någon större whiskykonsument för att fängslas av Hörneforsbon Håkan Dahlbergs kunskap om den ädla drycken, som gärna förknippas med Skottland. 47-åringen är som ett levande uppslagsverk och berättar inlevelsefullt om tulpanglas, lagring på olika sorters fat, destillerier i Skottland och Sverige – och inte minst hur hans fascination väcktes.

– Det var en fredagswhisky hos grannen, som gjorde mig intresserad. Det var bara lite trevligt snack och hans standardwhisky, säger han.

En tioårig Glengoyne kom sedan att förändra allt.

– Det var min första singelmalt – och en enorm upplevelse att känna skillnaden mot en Famous Grouse.

Håkan Dahlberg berättar flera gånger under samtalet att en god och fin whisky inte handlar om att man är ute efter spriten och berusningen – utan att det handlar om smaken.

– När jag började skriva om whisky på min blogg tog det inte lång tid innan en del leverantörer började höra av sig. Nu får jag en del prover och det är de smakerna jag beskriver och delar med mig av.

Han nämner också när han fick smaka en sherrylagrad Springbank första gången.

– Det var magiskt. Jag blev helt såld, säger han och ler.

I nästa andetag berättar han att han egentligen inte var så nördig i början, men att det har kommit successivt.

– Med tiden lär man sig mer och mer.

2010 startade han "Vi som älskar whisky" via Facebook.

– Jag jobbar ju med it och har alltid varit intresserad av teknik. Jag tänkte att Facebook borde gå att använda till något mer. Och på den vägen är det.

Ganska snabbt kom även responsen i form av 1 000 följare.

– Men det skulle självklart inte gå att dricka för mycket av det goda. Jag brukar smaka en centiliter och sedan testa en centiliter till någon dag senare, bara för att se om jag har varit rätt ute i mina beskrivningar.

I dag har Håkan Dahlberg närmare 26 000 följare på Facebook. Därmed är han överlägset störst i Sverige när det gäller fokus på just whisky.

På frågan hur drycken bör konsumeras svarar han snabbt och utan minsta tvekan.

– Först och främst ska man ha ett bra glas om man dricker whisky. Mitt favoritglas heter porto, ett glas som jag tycker bäst behåller doften. Doften ska ju inte försvinna, säger han.

Sedan rör det sig förstås om tycke och smak när det gäller själva drycken.

– För mig handlar det om att samla på smaker. Man kan säga att min samlarmani handlar om smak och doft. De flaskor jag har är ingen pensionsförsäkring, säger han och åsyftar en 75-årig Generations Mortlach, som hugade spekulanter och med gott om pengar nyligen betalade 270 000 (!) kronor för.

– Jag har själv fått smaka på en 70-åring. Det var nästan så att jag svimmade. Det var en smakupplevelse.

Håkan Dahlberg fortsätter berätta om skillnader mellan den skotska varianten och det som i vardagligt tal kallas för bourbon – och han säger med solklar tydlighet att både indier och japaner kan tillverka whisky.

– Klimatet påverkar och det är inte bra om det är jämn temperatur, säger han och åsyftar Mackmyra, som lagrar i gruvutrymmen.

– Men man måste ge Mackmyra en chans. Första utgåvan var inte bra. De kanske var lite för snabba ute på marknaden. Det handlar ju om en mognadsprocess.

Box i Ådalen prisas dock av whiskyexperten, liksom de flesta svenska destillerierna.

– Box har varit smart, med en bra råsprit. Det är en bra grund. Finkel och orenheter tycker ingen om. Även Smögen är mycket bra. Kanske den bästa svenska whiskyn jag har provat.

– Sverige håller på att bli ett fenomen utomlands, säger han.

Till sist säger Håkan Dahlberg att smak och doft är individuellt – och att han helst inte vill påverka människor för mycket.

– Det är lätt att tycka att man måste dricka singelmalt, men japanska Nikkas blended är fantastiskt bra – och prisvärd.

Mer läsning