Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där....

...Per Vesterlund, universitetslektor vid Högskolan i Gävle, som får 460 000 kronor från Vetenskapsrådet för sitt forskningsprojekt Citizen Schein om svensk film under perioden 1950-1990.

Annons

Varför vill du skriva om Harry Schein?

– Jag är filmhistoriker och har under flera år sysslat med frågor kring svensk filmpolitik och hur synen på filmen förändrades under 40-50- och 60-talen. I de här sammanhangen har Harry Schein dykt upp gång efter gång som en central figur, både som filmkritiker och debattör och senare som inrättare av Svenska filminstitutet. Han är en av de mest omskrivna och fotograferade personerna i Sverige under 60-talet. Till jul utkommer antologin Citizen Schein med texter om och av Harry Schein, som jag varit med och skrivit. Men det finns mycket mer att berätta om honom. Därför ansökte jag om pengar för att skriva ytterligare en bok, en biografi.

Hur ska du gå till väga?

– Jag har redan börjat ta del av hans arkiv, som han lämnade efter sig vid sin bortgång 2006. Arkivet finns på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm och innehåller både privat korrespondens och korrespondens med socialdemokratiska politiker. Materialet består av 180 tjocka mappar med A4- papper. Jag ska jobba halvtid med det och beräknas vara klar med boken till 2012 eller 2013. Jag har även börjat intervjua personer som kände honom.

Vilken betydelse har Harry Schein haft för svensk film?

– Han myntade begreppet kvalitetsfilm och genomförde filmreformen som innebär att branschen är med och betalar ett stöd som inte är baserat på filmernas kommersiella kraft. Han var också betydelsefull som röst i offentligheten.

Varför valde du projektnamnet Citizen Schein?

– Harry Schein är lite av en motsvarighet av huvudpersonen i den filmen. En filmmogul som lever ganska ensamt och gifter sig med en filmstjärna, Schein gifte sig med skådespelerskan Ingrid Thulin, men dör i ett ensamt palats. Titeln är tacksam på många sätt. Det är en ordlek på hans namn och han som figur.

Mer läsning

Annons