Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Anders W Jonsson...

...Hedesunda, som ser ut att bli en av länets fyra nya riksdagsledamöter.

Annons

Hur känns det?

– Väldigt roligt. Jag har ju arbetat i fyra år i regeringskansliet nu och lärt mig oerhört mycket om hur landet styrs.

Vilket utskott vill du sitta i?

– Social- och socialförsäkringsfrågor är det jag är specialiserad på. Men jag har också förstått att vilket utskott man än hamnar i så blir man engagerad i det ämnet.

Du har hela tiden fortsatt att hoppa in som barnläkare, vid sidan av jobbet i regeringskansliet. Kommer du att fortsätta med det?

– Det hoppas jag. Min identitet är barnläkarens, inte politikerns, och jag har inte tänkt att pensionera mig inom politiken. Jag ska förresten ställa in mig på barnkliniken för ett pass i morgon bitti.

Det gick väldigt dåligt för centerpartiet i länet?

– Ja, tyvärr, och det är oroande. Samma tendens finns i alla Norrlandslän, och det tror jag beror på socialdemokraternas intensiva kampanj att måla ut oss som ett högerparti med en partiledare som flyttat till Stureplan. Tack och lov gick inte våra tappade röster åt vänster, utan till moderaterna så att vi fick behålla alliansregeringen.

Vad betyder Sverigedemokraternas inträde?

– Det är väldigt olyckligt, men jag tror inte att det kommer att påverka politiken. Över 96 procent av riksdagsledamöterna tycker trots allt inte att invandrarna orsakar allt ont, utan tvärtom att mångfald berikar ett samhälle.

Mer läsning

Annons