Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Åsa Lindestam (S)...

/

...riksdagsledamot från Gävleborg, som åker till Ryssland för att övervaka valet till Duman, det ryska parlamentet.

Annons

Varför åker du?

– Jag är intresserad av att valbevaka och har tidigare i år varit i Makedonien och Tunisien och gjort samma sak. När Ryssland bjöd in mig tackade jag ja. Jag åker tillsammans med bortåt hundra delegater från de 56 länderna i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Vad ska du göra?

– Jag ska först åka till Moskva där jag får information i ett par dagar. Jag får träffa politiska partier, valorganisationer, medier och frivilligorganisationer. På lördag skickas jag sedan till miljonstaden Rustov-on-Don där jag övervakar själva valet

Vad gör du då?

– Jag får tolk och chaufför och åker runt på vallokaler och ser till att exempelvis registreringen fungerar. På kvällen sitter jag sedan med och räknar röster och ser hur det går till när lådan med valsedlar överlämnas.

Vad gör du om du upptäcker att något inte går rätt till?

– Vi noterar hur vi har upplevt valet och på måndag lämnar OSSE en rapport till medier världen över. Det brukar vara ett väldigt stort intresse.

Hur fungerar det ryska valsystemet?

– Jag tror att det är välsmort, men jag är inte säker på att det är bra. Jag är inte säker på att de vågar rösta som de vill och det finns inte så många att rösta på. Men Putins stöd verkar vara lägre nu och om har får mindre antal röster får han svårare att ändra lagar så det kan bli väldigt intressant.

Mer läsning

Annons