Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Fredrik Sträng...

/

...äventyrare som i vinter ska guida en grupp upp på Kilimanjaro och hålla klättrings­kurser.

Annons

Berätta om dina bergskurser
– Jag har jobbat sporadiskt med guidade turer och kurser tidigare, men det är först nu som jag försöker etablera mig inom det. Det är otroligt kul att inte bara brottas med andra klättergalningar, utan få se utvecklingen hos vanliga dödliga. Som guide ser jag både till säkerheten och trivseln. Med mitt know-how har jag mycket att ge. Isklättringskurserna håller vi i Norge, som är isklättringens eldorado. Det är magiskt att klättra i ett levande element, alla borde prova. Nu när vi får kallare vintrar finns en fantastisk potential.

Du har varit med om den stora klättringsolyckan på K2 och andra tillbud. Är det här ditt sätt att välja en lugnare bana, har du blivit rädd?

– Nej, jag kommer inte att minska mitt klättrande, snarare intensifiera det. Rädsla tillför inget. I sådana situationer måste man vara resursfylld och fungera optimalt. Har man inte erfarenhet är det klart att man blir rädd, men när man vet vad man ska göra så gör man det och funderar inte så mycket mer.

Vad är tjusningen med klättring?

– Jag får vara i otroliga miljöer och uppleva en stillhet och fridfullhet. Klättring kräver fokus på uppgiften vilket gör att man släpper taget om mycket annat och bara hänger sig. Allt känns mycket mer verkligt och klart. Det handlar också om att klara något för egen maskin. Känslan av att prestera och lyckas med sina mål är obeskrivlig.

Mer läsning

Annons