Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Simon Ådahl...

/

...vars låt I’m gonna pray for Korea har blivit en kampsång för de som arbetar för Nordkoreas befrielse. På fredag spelas den på manifestationer runt om i världen.

Annons

Varför används din låt som kampsång?

– Det är inte klokt. Det har bara hänt. Under hösten har jag och min bror Frank fått flera hits i Sydkorea och det ledde till att jag skrev om en gammal låt ”Jag tänker be för Sverige” så att den i stället handlar om Korea. Jag skickades den till ett nätverk som ber för Nordkorea och sedan hörde en human rights-organisation av sig och ville använda den.

Hur används den?

– 9 december är det årsdagen för FN:s deklaration mot folkmord och då kommer det att genomföras demonstrationer i New York, London, Seoul, Berlin och Tokyo. Låten används för att mobilisera demonstranterna och ska också spelas på manifestationerna.

Vad handlar låten om?

– För mig handlar den om fred, frihet och broderskap och att murarna ska falla så att det nordkoreanska folket slipper svälta och jag har också vävt in min kristna tro i det. Eftersom det finns många kristna i Korea tänkte jag att de kunde ha en låt att samlas kring. Men jag trodde inte att även aktivisterna skulle vilja ha den.

Hur kommer det sig att ni har slagit igenom i Sydkorea?

– Jag fick ett mejl från ett bolag som hade hört oss på Myspace och ville ge ut våra låtar och under hösten har flera av våra låtar kommit upp på listorna i Sydkorea. De gillar till och dem de låter där vi sjunger på svenska. Det är helt fantastiskt!

Mer läsning

Annons