Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Tomas Tobé, Gävle...

...som valts in i moderaternas förtroenderåd i
r
iksdagen.

Annons

 

Vad kan du uträtta i moderaternas förtroenderåd?

 

– Min roll blir nog framför allt att föra de nya riksdagsledamöternas talan. Av moderaternas 97 ledamöter är 73 nyvalda. Jag blir den enda ur den nyvalda gruppen.

 

Vad är det för frågor som är viktiga för de nyvalda?

 

– Förtroenderådet brukar avgöra vilka som får olika uppdrag. Det är viktigt att få bra spridning på uppdragen. Men när vi är i majoritet har förtroenderådet mindre politisk makt än när vi är i opposition. Nu tas de stora penseldragen i regeringskansliet.

 

Vad är

r

iksdagens viktigaste fråga just nu?

 

– Personligen tycker jag arbetskraftsinvandringen är viktigast. Jag hoppas vi i december landar en proposition som öppnar för arbetskraftsinvandring. Dels är det viktigt att vi inte bara får flyktinginvandring, dels så tror jag många flyktingar egentligen är arbetskraftsinvandrare. Det är positivt om man söker sig till Sverige för att arbeta i stället för att söka asyl och få negativt besked och sen bli kvar i det systemet.

 

Tror du att det har betydelse för invandrares ställning i Sverige?

 

– Jag hoppas det. Om vi bara i princip har flyktingar som kommer hit så kanske bilden av invandring blir mer problematisk. Arbetskraftsinvandring leder till en mer positiv syn på invandrare. Det är också viktigt när allt färre måste försörja allt fler.

Mer läsning

Annons