Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentralerna bäst på att svara i telefon

Hälsocentralerna i Gävleborg är bäst i landet på att svara i telefon.
97 procent av de som ringer får kontakt.
I Uppsala är det bara 67 procent som får svar.

Annons

Det är den senaste uppföljningen av hur vårdgarantin fungerar i praktiken som visar att Gävleborg ligger i topp vad gäller telefontillgänglighet på hälsocentralerna.

Så gott som alla, 97 procent, kommer i kontakt med sin hälsocentral samma dag som man ringer.

Det är klart bättre än riksgenomsnittet på 81 procent och skyhögt över grannlandstinget Uppsala som med sina 67 procent hamnar näst sämst i landet.

– Det är en medveten satsning vi har gjort. Politikerna har bestämt att vi ska prioritera tillgänglighet och vi har investerat i telefonsystem och satt in mer personal de tider då många ringer, säger primärvårdschefen i Gävleborg Berit Fredricsson.

Ett annat av vårdgarantins löften är att man ska få träffa en familjeläkare inom sju dagar, det klarar länets hälsocentraler i 90 procent av fallen.

Allra bäst klarar sig hälsocentralerna i Ockelbo och Hamrånge där alla patienter fick träffa läkare inom en vecka. Även Hedesunda klarar sig bra.

– Vi har full läkarbemanning där, det är avgörande, säger Berit Fredricsson.

Sämst resultat har hälsocentralerna i Bomhus och Valbo och den privatdrivna hälsocentralen på Brynäs.

Sjukhusen har dock ännu svårare att klara vårdgarantin. Tanken är att man inte ska behöva vänta mer än 90 dagar på sjukhusvård men den uppföljning som är gjord av Sveriges kommuner och landsting visar att närmare 30 procent av alla patienter i Sverige fortfarande inte får vård i tid.

Av de som i mars i år väntade på vård i Gävleborg hade 29 procent väntat lägre än man ska behöva på läkarbesök och av de som väntade på operation eller annan behandling hade hela 39 procent köat i mer än tre månader.

Totalt hade 4 274 personer väntat på vård längre än 90 dagar.

Samtidigt lyfts Gävleborg i rapporten fram som ett av de landsting som lyckats förbättra sina siffror något.

Vårdkonflikten och den kommande sommaren räknar man dock med kommer att öka köerna igen.

Annons