Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva Emelie försvann

/
  • 115. Före operationen vägde Emelie Hedlund 115 kilo. Så mycket att landstinget ansåg att hon behövde en överviktsoperation och betalade för den.
  • HALVERAD. Efter operationen, då magsäcken minskades, har Emelie halverat i vikt. När hon nu behöver hjälp med att ta bort överskottshuden som ger henne eksem och skavsår blir det blank nej. Orsak: Hennes besvär sitter i fel kroppsdel.

Emelie Hedlund har gått ned halva sin vikt.

Landstinget betalade för viktminskningsoperationen – men nu när hon fått stora besvär av överskottshuden blir det kalla handen. Hon får ingen hjälp.

– Jag förstår inte hur man kan säga ja till en operation och sedan vägra hjälpa till med biverkningarna.

Annons

Emelie Hedlund ser hon ut som vilken vanlig 22-åring som helst. Utanpå. Men under kläderna är verkligheten en annan.

För Emelie har varit dubbelt så stor som idag, tack vare en viktminskningsoperation har hon gått ned från 115 till 57 kilo.

– Det har gått jättebra.

Nya problem

Men i takt med att vikten rasat har nya problem dykt upp. Hon bär idag omkring på mängder av överskottshud från tiden då hon var dubbelt så stor som i dag. Hud som hänger, veckas och skaver.

– Det är varmt och tungt och jag får skavsår och eksem som jag måste behandla med starka kortisonsalvor.

Det är också psykiskt påfrestande. Emelie hoppades att viktminskningsoperationen skulle göra hennes liv mindre begränsat – men i stället för vikten begränsas hon nu av huden.

– Jag tänker på det hela tiden. Jag kan inte göra vad jag vill utan måste tänka på hur jag ska hantera huden för att det inte ska bli besvär.

Att överskottshud kunde bli ett problem var hon väl medveten om innan operationen, men då fick hon beskedet att de flesta brukar få hjälp med operation. Men när hon fick så stora problem att hennes hälsocentralsläkare ansåg att hon behövde hjälp blev det blankt nej från landstinget.

– Jag uppfyller alla kriterier men ändå säger de nej. De skickade tillbaka remissen utan förklaring och utan att någon ens tittat på mig.

Betala själv

När hon pratade med en läkare fick hon till svar att borde ha lagt undan pengar för att själv betala för operationen.

Man att betala 35 000–45000 kronor för en operation är en omöjlighet, hon har inte möjlighet att få ihop så mycket pengar och som student får hon inte banklån.

– Jag tycker också att det är fel att man ska behöva betala. Ska bara de som har råd få vård och de som inte har bli utan? Då blir det ju en klassfråga.

– Det vore en sak om jag ville bli opererad för att bli finare, men jag har ju fysiska besvär.

Emelie tycker att det är märkligt att landstinget betalar för överviktsoperationer om man sedan inte är beredd att ta hand om eftervården och de komplikationer som de kan leda till.

– Har landstinget inte råd med det ska man inte heller göra så många överviktsoperationer. Man måste se de båda ingreppen som en helhet, säger Emelie och betonar att många av de som opereras är unga personer som får leva länge med sina besvär.

Extrapengar

Att landstinget Gävleborg dessutom belönats med extrapengar från staten för att de kortat operationsköerna gör henne upprörd.

– Köerna har kortats bland annat genom att patienter nekas vård. Att man ska tjäna pengar på det är helt fel.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte. Det enda jag kan hoppas på är att de ändrar sig.

Mer läsning

Annons