Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnen får böta 2 miljoner

Gävle Hamn får böta 2,14 miljoner kronor för det svartbyggda magasinet. Det har byggnads- och miljönämnden beslutat.

– Jag hoppas det leder till att folk förstår att man inte kan bygga hur som helst, säger ordförande Jörgen Edsvik (S).

Annons

Som Arbetarbladet berättat har Gävle Hamn köpt in två stora tältliknande magasin för att råda bot på sin lokalbrist. 8 augusti i år fick kommunen in kompletta bygglovshandlingar på magasinen från det kommunala bolaget, och sex veckor senare startade hamnen bygget av det första magasinet.

Problemet var bara att bygglovet inte godkändes förrän ytterligare två veckor senare.

– Det har gått ganska snabbt där ute. Vi har tio veckor på oss att handlägga bygglov och fattade beslutet på åtta veckor, så jag anser inte att handläggningen har brustit, säger Jörgen Edsvik.

Den för tidiga byggstarten gör att Gävle Hamn nu måste böta 2,14 miljoner kronor på grund av de tuffa reglerna i den nya plan- och bygglagen. Hamnen hade fått möjligheten att riva magasinet och slippa böter, och inför beslutet i byggnads- och miljönämnden på onsdagen åkte några tjänstemän ut till hamnområdet för att kontrollera att magasinet verkligen stod kvar.

Den så kallade byggsanktionsavgiften på 2,14 miljoner kronor får Gävle Hamn nu två månader på sig att betala. Bolaget har redan sagt att man tänker acceptera bötesbeloppet.

– Jag hoppas att gemene man och företag börjar förstå hur kraftfull den nya plan- och bygglagen är. Tyckte man att det var okej att småfuska förut bör man tänka om för det är viktigt att göra rätt, säger Jörgen Edsvik.

Pengarna går till kommunen, men det är inte helt bestämt hur de ska användas. Om det leder till några nya tjänster kan ingen svara på.

– Den nya lagen är tänkt att ge förutsättningar för att ha en bemanning och ha råd att utföra tillsyn framöver. Men vi är lite yrvakna och vet inte riktigt hur det ska hanteras, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Bygg och Miljö.

– Egentligen vill vi ju att folk ska följa lagen. Det vore inte så dumt om det gick att fondera sådana här pengar till tillsynsarbete eller för att reparera om något går sönder, säger Jörgen Edsvik.

Mer läsning

Annons