Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnen kan bli utan muddring

Kommunen har fått ett brev från Trafikverket som har lett till oro för att staten tänker backa från sitt löfte om stora investeringar i Gävle hamn.

– Om det skulle vara så är det en katastrof, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

Brevet från Trafikverket som kommunen har fått är något svårtytt. Men kommunstyrelsens tolkning är att staten flaggar för att man inte har ekonomiska medel till de investeringar som man åtog sig i det samfinansieringsavtal som skrevs mellan kommunen och dåvarande Sjöfartsverket för några år sedan.

Pengarna är tänkta att användas till det stora projektet med att muddra inseglingsrännan till hamnen och det statliga åtagandet är beräknat att hamna på uppåt 200 miljoner kronor.

– De antyder nu att de inte har några pengar. Jag vet inte om de vill förhandla, men det borde räcka för oss att säga att ingånget avtal gäller, säger Carina Blank.

– Det är en oroande historia om det här skulle stöta på patrull. Vi måste göra alla påstötningar vi kan mot Trafikverket och regeringen, säger Roland Ericsson (C).

Vad kan det här få för konsekvenser för Gävle Hamn?

– Det är en katastrof av flera orsaker om inte projektet kan bli klart. Vi har lagt mycket krut på förberedelser och det betyder mycket för hamnens utveckling, säger Carina Blank.

Betyder det något för försäljningen av Gävle Containerterminal?

– Vi är inte riktigt där än. Det kan också vara så att vår oro är helt obefogad.

Mer läsning

Annons