Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är svensken bakom asylfartyget – vill samverka med lokala krafter

/
  • Patrik Olsson är delägare i företaget TEC Farragon som vill driva ett flyktingboende på fartyget M.S. Delphin.

Det brittiska företaget TEC Farragon vill samverka med lokala krafter i Norrsundet om flyktingboendet blir verklighet. Det finns potential för olika verksamheter på fartyget.
– Jag tror det står sex stolar beredda för en ny frisör, säger den svenska kontaktpersonen och delägaren Patrik Olsson.

Annons

Företaget TEC Farragon har sitt säte i Skottland, men en av fyra ägare är svensken Patrik Olsson. Han säger att de undersökte flera hamnar innan de beslutade att försöka anlägga kryssningsfartyget M.S. Delphin i Norrsundet.

– Vi har tittat på många alternativ, och förutsättningarna här visade sig vara goda vad gällde kombinationen kommun och inställning och hamn. Det är flera faktorer som har spelat in, säger han.

LÄS MER: Här är fartyget som kan bli flyktingboende i Norrsundet

Som Arbetarbladet tidigare berättat finns det utrymmen för exempelvis bio, frisersalong och restauranger ombord. Vad som kommer att utnyttjas är fortfarande oklart.

– Det är ett kryssningsfartyg och väldigt fint hållet, har ju massa faciliteter. Vilka som kommer att bli utnyttjade och användas får nog tiden utvisa. Det finns möjligheter för både lokala entreprenörer och andra att driva olika saker uppe ombord, säger Patrik Olsson.

– Jag tror det står sex stolar beredda för en ny frisör. Jag kan ju inte ge sådana tillstånd, det hoppas jag du förstår, men där finns oerhörda möjligheter med lokala myndigheters medgivande, absolut. Det kan bli en riktig skjuts i ekonomin.

TV: Boende i Norrsundet om flyktingboende i hamnen – "Jag ser det som positivt"

Enligt TEC Farragons kontrakt med Migrationsverket ska företaget servera mat åt de boende tre gånger om dagen. Enligt Patrik Olsson budgeterar företaget för att ha 80 personer heltidsanställda på fartyget.

– En del är besättning som måste vara utbildade, men vi har för avsikt att så mycket som möjligt begagna oss av leverantörer och personal i regionen.

LÄS MER: Jättefartyg med 660 platser kan bli flyktingboende i Norrsundet

TEC Farragon har främst arbetat med att erbjuda offshoreboende till exempelvis oljeplattformar. Patrik Olsson menar att utmaningarna är rätt likartade gällande asylboendet i Norrsundet. En förutsättning för att det ska fungera är att det finns aktiviteter för de boende, säger han.

– När man jobbar två veckor offshore och är ledig två veckor är det väldigt viktigt att man har god mat, att man har aktiviteter, för leda är ju något som kan ta livet av alla sjömän. Det vet varje sjöman och offshoreanställd.

LÄS ÄVEN: Gävle hamn har fått flera förfrågningar om fartyg för asylboende – därför säger de nej

LÄS OCKSÅ: Eventuellt flyktingboende blir inte räddningen för skolan

Mer läsning

Annons