Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han föll mitt framför mina ögon”

/
  • På plats. Den här bilden strax innan raset.
  • K2. På det här berget, K2, befinner sig just nu Fredrik och hans team.
  • Hårt. Äventyraren Fredrik Sträng har arbetat hårt med att rädda  nödställda på K2  på gränsen mellan Kina och Pakistan. Den här bilden är tagen innan kaoset bröt ut på berget.

Dramatiken på K2 kostade minst elva personer livet. En av hjältarna som räddat nödställda på världens näst högsta berg är äventyraren Fredrik Sträng från Gävle.
För Arbetarbladet berättar han om skräckupplevelsen på K2. Och om hur han själv höll på att dras ner för ett stup.
– Jag skrek och kände mig så hjälplös, säger han.

Annons

Det är en utmattad och skärrad Fredrik Sträng som Arbetarbladet når på söndagsförmiddagen.

Han befinner sig i baslägret på 5 100 meters höjd när han via en knagglig telefonlinje berättar om mardrömshelgen som kostat minst elva personer livet på K2.

– Åtta människor ska vi fortfarande försöka rädda. De är skadade och på väg ner till lägret, säger han.

Det hade varit dåligt väder i två månader när solen visade sig över K2 i fredags. 25 klättrare gav sig av mot toppen på det som sägs vara världens mest fruktade berg. Men Fredriks team tyckte att det var för många som var på väg upp samtidigt, så de avbröt toppattacken.

Tung vikt

 

De återvände till läger fyra, det sista lägret innan toppen. Väl där började rapporter om incidenter att strömma in.

– Vi fick veta att folk högre upp behövde hjälp. Så vi åkte upp för att hjälpa till. I stället fick jag plocka ner ett lik, säger Fredrik.

Mitt i räddningsinsatsen för att få ner de chockade deltagarna och den döde till lägret tappade en pakistansk guide fotfästet.

– Han föll handlöst mot mig på den branta väggen. Han fick tag i repet, men det snurrade sig runt benen på mig. Där hängde jag med honom, en annan klättrare och den döda kroppen. All vikt på mina ben, berättar Fredrik.

Om Fredrik tappat taget skulle han vara förlorad.

– Vi skulle alla ha fallit i en avgrund på 300 meter rakt ner och omkommit.

”Inte tillräckligt erfarna”

 

Han skrek till guiden att använda isyxan och göra som han sa. Men guiden förstod inte, hörde inte eller kunde inte.

– Till slut tappade han taget och föll rakt ut för stupet, mitt framför ögonen på mig. Det var helt surrealistiskt, hemskt.

Efteråt kände Fredrik sig hjälplös och förbannad.

Förbannad över att folk utan rätt kunskaper ger sig upp i berget. Just okunskap kan enligt Fredrik vara en av orsakerna till katastrofen på K2.

Fruktansvärt jobbigt

 

– Folk glömmer att det är världens tuffaste berg och sätter sina liv i andras händer. De är inte tillräckligt erfarna, men ska upp ändå, säger han.

Strax efter att Fredrik fått ner de chockade och skadade till läger 4 rasar isväggen Bottleneck Colouir som han precis passerat.

Kvar där uppe, avskurna från välden, blev en grupp klättrare.

Under söndagen skulle ett flygplan cirkulera över området, men enligt Fredrik finns det inget hopp.

– Dem kan vi inte göra något åt nu. De är döda.

Själv är han totalt utmattad, men försöker vila upp sig för att kunna fortsätta i räddningsarbetet som för honom hittills främst bestått i att plocka ner levande och döda från berget.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt och jag är väldigt trött. Det är ett hav av känslor och upplevelser som jag måste smälta, säger han.

Han kom ner till baslägret på lördagskvällen och försökte se ljusglimtarna mitt i ett kaos av skador och död. Trots allt har han kunnat hjälpa till att rädda livet på flera klättrare och hela hans team har klarat sig oskadda. Men sorgen är stor på lägret. Många känner de personer som är döda eller försvunna.

Någon ny toppattack blir det inte den här gången.

– Jag har tappat motivationen och slitit ut mig. Att ge sig av upp igen vore dumdristigt. En bra klättrare vet när han ska sluta, säger han.

”Finns mer än berg”

 

Det är ändå inte helt uteslutet att det bli ett nytt försök i framtiden. Men först vill han komma hem till Gävle för att vila ut och smälta alla hemska upplevelser han varit med om de senaste dygnen.

– Det finns så mycket mer i livet som är intressant än berg. Man behöver inte ha livet som insats, säger han.

Annons