Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han hade inte de typiska blindtarmssmärtorna i magen”

Jocke Rasks symptom var inte typiska för blindtarmsinflammation.
Den säger Morten Bastue, avdelningsläkare på Legevakten i Tönsberg.
– Hade vi misstänkt det hade han skickats till sjukhuset.

Annons

Det var två olika läkare som Jocke Rask träffade när han kom till Legevakten, som en norsk motsvarighet till vår familjeläkarjour.

Enligt Morten Bastue, som är avdelningsläkare där, misstänkte aldrig någon av dem att Jocke kunde ha drabbats av blindtarmsinflammation.

– Han hade ont på annat sätt, på andra ställen än vad som är typiskt för blindtarmsinflammation. Det var inte de typiska smärtorna på höger sida av magen.

De blodprover som togs visade, enligt honom, heller inget som pekade på att det kunde ha varit blindtarmen.

– De tänkte inte ens att det kunde vara det. Hade de misstänkt det hade han skickats till sjukhuset för grundligare undersökningar, säger Morten Bastue.

– Det är vanskligt att säga när man bara tittar i journalen. Men det verkar som om man resonerat riktigt.

Jörn Holm som är överläkare på kirurgkliniken på Gävle sjukhus håller med om att det ibland kan vara svårt att ställa rätt diagnos och att det har hänt att man även i Gävle skickat hem patienter som senare visat sig ha blindtarmsinflammation.

– Men jag tycker att det är allt mer sällan. I regel räcker det med att känna på magen. Är vi tveksamma kan vi ta hjälp av ultraljud och datortomografi och då kan man ofta se blindtarmen, säger Jörn Holm.

Är man fortfarande inte säker brukar man lägga in patienterna för observation. Han är försiktig med att uttala sig om de norska läkarnas bedömningar, men medger att han tycker att det är konstigt att de inte kunnat ställa rätt diagnos trots två besök.

– Det låter lite knepigt. Jag kan tycka att man borde ha misstänkt det. Och när han kom tillbaka en andra gång skulle man kanske ha undersökt mer noggrant.

Han konstaterar också att Jocke Rasks fall är mycket ovanligt. Han var rejält dålig när han kom till Gävle sjukhus med ett infektionsvärde på nära 500.

– Det är jättehögt! Då har man en väldigt svår infektion. Då kan bakterierna gå över i blodet och orsaka blodförgiftning, säger Jörn Holm.

Mer läsning

Annons