Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har bytt skola fyra gånger på två år

/
  • vill inte byta igen. Andreas Ramsell Jansson har bytt skola många gånger. Men på resursskolan tycker han och hans pappa att det har funkat bra. Nu ska skolan flytta, en flytt som Andreas helst skulle vilja slippa.

Resursskolan på Brynäs ska flytta.

För 14-åriga Andreas Ramsell Jansson blir det fjärde skolbytet på två år.

– Det är jobbigt att börja om, säger han.

Annons

Andreas Ramsell Jansson har koncentrationsproblem. Han behöver lugn och ro för att klara skolan. Därför går han på resursskolan, som har små undervisningsgrupper för skolbarn med behov av särskilt stöd.

Men kommunens jakt på nya förskolelokaler gör att resursskolan nu måste lämna Stenebergsgården på Brynäs.

Behöver lugn och stabilitet

Cirka 12–13 elever berörs. De yngre eleverna flyttar inom ett par veckor till Skeppsskolan i Bomhus, där resursskolan låg för bara två år sedan. Vart den äldre elevgruppen ska ta vägen är inte bestämt. Därför har flytten som först skulle ske under sportlovet flyttats fram till påsklovet.

Dagmammornas lokal Timmermansgården på Söder i Gävle har nämnts som alternativ för resursskolan. Det har upprört kommunens dagmammor som turas om att vara där en dag i veckan. I går dök ett annat alternativ upp: en lokal på Solängsskolan som tidigare har varit vaktmästarbostad.

Andreas pappa är kritisk till att placera resursskolan i centrum eftersom det ökar lockelsen att skolka och dra omkring på stan.

– Det har varit en del problem med skolk. Han behöver lugn och stabilitet, säger Roger Jansson, som tycker att kommunen borde ha bättre framförhållning.

Andreas Ramsell Jansson tycker att det är jobbigt med alla förändringar.

– Jag vill ha lugn och ro. Om det blir rörigt kan jag inte jobba, säger han.

Ser inga problem

Ankie Gustavsson är nybliven biträdande rektor för Brynäs Nynäs skolområde och ansvarar för resurskolan. Hon känner inte till bakgrunden till resursskolans tidigare flytt, men ser inga stora problem med den förestående.

– Klart att de här eleverna kan vara känsliga för förändringar, men om personalen är trygg i det här och beter sig professionellt, som jag tycker att de har gjort, tror jag att de klarar det. Nu behövs det fler förskoleplatser, säger hon.

Mer läsning

Annons