Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar över socialnämnden – men inga snabba förändringar att vänta

/
  • Socialnämndens nya ordförande Jan Rust tar emot på socialtjänstens kontor i centrala Gävle.
  • Lugn i stormen. Socialnämndens nya ordförande säger att det gäller att skynda långsamt med eventuella förändringar inom socialtjänsten, bland annat eftersom förvaltningen var under högt tryck under hela hösten på grund av flyktingsituationen.

Moderaten Jan Rust är ny ordförande i socialnämnden. Han säger att allt han gör är politik, samtidigt beskriver han sitt eget uppdrag som "30 procent politik och resten myndighetsförfarande".
– Man måste vara väldigt ödmjuk när man går in i den här uppgiften, säger han.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon!

Att vara ordförande för socialnämnden är inte riktigt som andra politiska uppdrag. Du måste nämligen bära med dig telefonen dygnet runt för att kunna ta beslut om exempelvis ett omedelbart omhändertagande av en missbrukare eller polishandräckning till sjukhus. Detta gör att det är mycket regler och paragrafer som den nya ordföranden Jan Rust (M) måste kunna.

– Det är en väldigt lagstyrd verksamhet det här, det är väldigt mycket lagar och förordningar som man måste anpassa sig efter och det är väldigt lite politik. De politiska besluten är inte så många utan det handlar mer om myndighetsbeslut, säger han.

Under hösten har socialtjänsten i Gävle gått på knäna. Trycket har varit extremt högt på grund av flyktingsituationen medan det samtidigt har varit mycket att göra i den ordinarie verksamheten.

Att det utöver det har blivit ett nytt politiskt styre tror inte Jan Rust påverkar organisationen direkt. Han har tidigare suttit i huset som gruppledare i opposition, så de flesta känner honom sedan tidigare, och i och med att mycket handlar om myndighetsutövning blir det inga drastiska förändringar. Han har varit beredd på att leda nämnden ända sedan han stod i valstugan 2014, säger han.

– Det var lite chockerande att de rödgröna sa upp sig helt plötsligt när deras budget blev nedröstad. Det var lite överraskande men samtidigt lite spännande att man fick ta över.

Nu när ni har makten, kan du önska att du personligen hade varit med där det är lite mer skarp politik än vad det är i socialnämnden?

– Både och – att aktivt kunna ta del av mer saker, fler områden... Men nu är man satt som ordförande här och då är det min uppgift. Sen att det bara är 30 procent politik och resten myndighetsförfarande – det är en annan sak och det får man finna sig i. Och det är en väldigt ansvarsfull position, man känner ett oerhört ansvar för det handlar om människor och människors måenden och behov.

Flyktingsituationen överskuggade det mesta under hösten, och i december tecknade kommunen ett nytt avtal med Migrationsverket för att ta emot 315 ensamkommande barn under 2016, nästan en tredubbling jämfört med 2015. Alla partier ställde sig bakom beslutet förutom Sverigedemokraterna, som samtidigt är det parti som har gett alliansen tillräckligt med röster för att styra kommunen.

Hur ser du på det?

– Det handlar om att vara ödmjuk även där och hitta överenskommelser över blockgränser, säger Jan Rust.

Kan det bli aktuellt att samarbeta med SD?

– Nej, det är helt uteslutet.

Hur ska ni förhindra att samma budgetkaos händer igen då?

– Det kan vi inte, men om jag säger så här: Vi ska försöka göra ett bra jobb som visar på att alliansen i Gävle – som bland annat är den starkaste alliansen i hela landet – gör någonting som skapar resultat.

Baksidan med att ta över som ordförande är för Jan Rust att han får mindre tid att resa till Österrike, som han beskriver som sitt andra hemland. Kärleken till Österrike handlar om människorna menar han, och han ser alplandet som en förebild för hur han vill att politiken ska ge individen mer utrymme.

– Det är en önskan jag har att vi kan öppna upp samhället mera. Svensken är jantestyrd om jag säger så, jantelagen gör så man inte får sticka ut. Österrikaren kan slå sig för bröstet och säga jag har vunnit en massa pengar och jag har tjänat på vad jag har gjort och jag är bra, det gör aldrig en svensk, till exempel.

Jan Rust menar att det svenska folkhemmet som grundlades av Socialdemokraterna och Per Albin Hansson på 1930-talet hämmar människor.

– Det är väl lite grand det här politiska klimatet som svenskarna har växt upp i tror jag, att vi onekligen har likriktat oss. Det har blivit att alla ska tänka lika och göra lika, det ska vara solidariskt och jämlikt. Och det är inget fel med det men man glömmer att det finns individer också som har en egen vilja och frihet, och där har vi knutpunkten i den moderata politiken.

Individens frihet är något Jan Rust även vill lyfta fram mer som ordförande för socialnämnden, bland annat genom att lagen om valfrihet införs i fler områden. Men det är ingenting som är aktuellt just nu.

– Det gäller att skynda långsamt.

Läs även: Så här tänker hon styra kulturen borgerligt

Här är de som ska styra Gävle kommun efter årsskiftet – hela listan

Mer läsning

Annons