Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tror att Gävle kan tjäna på nya Strömvallen

/
  • Roger Kellerman (till höger), journalist och expert på besöksindustrin, tycker att Fast Partners Strömvallenprojekt är närapå unikt i landet och tror att det kan inbringa stora pengar till Gävle och regionen. Fast Partners regionchef Anders Svensson gillade det han hörde.
  • Konserthusets chef Beryl Lunder säger att man i nuläget får lov att tacka nej till många konferenser för att Konserthuset är för litet.

Gävle kan tjäna stora pengar på att låta Fast Partner bygga en nya fotbollsarena, hotell och konferensanläggning. Det tror Roger Kellerman, journalist och expert på besöksindustrin, som i dag bjöds in till Gävle av gruppen bakom projektet.

Annons

Företaget bakom Strömvallenprojektet, Fast Partner, tycker att det har pratats för mycket om läktarfasader och kulturmiljö och för lite om vad en ny fotbollsarena, ett nytt hotell och en kongress- och evenemangsanläggning skulle betyda för Gävle i stort.

Därför bjöd man in Roger Kellerman, från början journalist men med 25 års erfarenhet av turist- och besöksnäringen. Han har studerat ritningarna och är entusiastisk över satsningen som han tror skulle bli lönsam för hela regionen.

– Jag är imponerad. Det ser jättebra ut, säger han.

Roger Kellerman är bosatt i Ystad, men har följt utvecklingen efter liknande investeringar i flera andra svenska städer. Han hävdar till exempel att det finns belägg för att den nybyggda Borås Arena har bringat tillbaka 32 gånger så mycket pengar som kommunen en gång satsade. Pengarna har kommit i form av nya jobb, ökad omsättning i butiker, hotell, restauranger och servicenäringar.

– Jag tvivlar inte ett ögonblick på att samma sak gäller för Gävle. Städerna är ju ungefär lika stora.

Han jämför även Fast Partners idéer med Göteborg, som enligt Kellerman är den enda stad i Sverige som har ett hopkopplat idrotts- evenemangs- och kulturområde på samma sätt som Gävle kan få.

– Jag pratar om stråket från Liseberg till Nya Ullevi. Framgången beror delvis på att området är hopkopplat och centralt, säger Roger Kellerman.

Det är den så kallade besöksnäringen, som i Sverige omsätter 59 miljarder kronor, som han tror kommer att öka och som Gävle kan tjäna de stora pengarna på. Det handlar om att locka till sig myndigheter företag, organisationer och andra att hålla sina möten i Gävle. För att göra det tycker Roger Kellerman att kommunen ska starta en sorts byrå där man samverkar med till exempel hotell och företag för att locka till sig evenemang.

Han är övertygad om att Fast Partners projekt skapar förutsättningarna för Gävle att utveckla sig inom besöksnäringen och får medhåll av konserthuschefen Beryl Lunder.

– Vi tvingas regelbundet tacka nej till konferenser i dag därför att vi inte har plats och har säkert förlorat mångmiljonbelopp på det, säger hon.

Annons