Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han visade Valls Hages skatter

/
  • Många slöt upp. Intresset för den guidade vandringen om träden i Valls Hage på tisdagskvällen var stort och lockade många deltagare.
  • Barbro Lundberg tyckte att trädvandringen i Valls Hage var intressant. Hon går varje dag med sin hund Julius i parken, men har inte tänkt på hur många intressanta träd som finns där.
  • Valls Hage är ett arboretum, en skogsbotanisk park som är tio hektar stor. I parken finns det cirka 200 trädarter.
  • skyltat. På skyltarna finns in­formation om trädarterna.
  • Valls Hage är ett arboretum, en skogsbotanisk park som är tio hektar stor. I parken finns det cirka 200 trädarter.
  • guidar. Parkingenjören Cristian Jansson leder trädvandringarna.

I Gävles skogsbotaniska park Valls Hage finns det ungefär 200 trädarter. På tisdagskvällen hölls det en guidad trädvandring i parken.

Annons

Valls Hage är ett arboretum, en skogsbotanisk park som är tio hektar stor. Anläggningsarbetet av Valls Hage började år 1956 och tanken var att samla svenska träd och buskar för skoglig och botanisk undervisning, men även att parken skulle vara till nytta för allmänheten.

På tisdagskvällen har många människor samlats vid Valls Hage för att höra Gävle kommuns parkingenjör Cristian Jansson berätta om träden i parken. Han guidar genom parken och berättar om bland annat de enar, tallar, björkar, lönnar och aspar som finns där.

– I Valls Hage finns det många intressanta arter och i stort sett alla träd i parken är planterade i slutet av 1950-talet, säger Cristian Jansson.

Lönnen är värd en omväg

Gömd bakom flera andra träd visar han en liten lönn.

– Den här lönnen ligger lite undanskymt, men är värd en avstickare. Bladen är värda att titta lite extra på, de är väldigt flikbladiga. Vi trodde att den här arten av lönn dött ut i parken och hittade den här lilla lönnen av misstag när vi skulle ta en genväg, berättar Cristian Jansson.

– Så den står i lönndom? var en fyndig kommentar från en av deltagarna.

”Det är så vackert här”

Gävlebon Barbro Lundberg tyckte att det var roligt att få veta mer om träden i Valls Hage:

– Jag går här varje dag med min hund. Det är så vackert här. Man tänker inte på alla intressanta träd som finns här, jag har lärt mig mycket av den här guidningen.

Mer läsning

Annons