Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelskammaren ger ut en bok om företagens historia

27 maj 1907 förverkligades tanken som grosshandlaren Ernst Engwall väckt under en affärsresa några år tidigare. Handelskammaren i Gefle bildades vid ett möte på slottet.

Annons

– Det är inte bara handelskammarens utan hela vår bygds historia, säger Anders Franck, vd i Mellansvenska Handelskammaren, om jubileumsboken som nu är färdig.

Här finns axplock ur protokoll och verksamhetsberättelser. Här finns också intervjuer med bland andra nuvarande ordföranden Ove Anonsen och vice ordföranden Torsten Engwall, sonsonson till handelskammarens initiativtagare.

Här påminns man om att det var kris i världen det året när handelskammaren bildas, att penningmarknaden var ”akilleshälen”, att ”ovädret” började i USA och att räntorna steg.

I korta stycken skildras handelskammarens och industrins historia år för år. Handelskammaren har i dag cirka 500 medlemmar, större och mindre företag i Gävleborg och Dalarna.

– Man slås av entreprenörsandan som fanns här i början av 1990-talet, säger Catarina Hallenberg som ingått i redaktionen för jubileumsboken.

Mer läsning

Annons