Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans apparat får dig att tänka bättre

/
  • HITTA BALANSEN. Richard Sundström visar hur hormonnivåerna kan se ut i kroppen på en stressad person. Det gäller att hitta balansen och få en lugn hjärtrytm för att finna en harmoni och må bättre. På det sättet kan man sänka blodtrycket och fylla på kroppens näringsdepåer helt med sin egen tankekraft.
  • jAG KAN TÄNKA, JAG ÄR iNTE RÄDD. Apparaten som ska få oss att tänka och må bättre är en liten klämma man fäster i örat som är kopplad till en dator. Tränaren Richard Sundström lärde Arbetarbladets reporter att hitta en lugn hjärtrytm genom några tanke- och andningsövningar.

Hjärtat är smartare än vad vi tror. Det pumpar inte bara blod, utan styr mycket av våra känslor, enligt ny forskning.
Richard Sundström är licensierad tränare för att hjälpa människor att själva ta kontroll över sitt hjärta och må bättre. Till sin hjälp har han en apparat som kan mäta stress och ilska.

Annons

I dagens samhälle finns mycket stress, oro och depression. Det är negativa känslor som på sikt bryter ned kroppen rent fysiskt. Anledningen är att hjärtat vid stress skickar signaler till hjärnan att utlösa så kallade ”kamp- och flykthormoner” som kortisol och adrenalin. Om de ofta finns i kroppen är de nedbrytande och skadliga. Enkelt uttryckt påverkas vi alltså fysiskt av våra känslor.

– Lite stress är inte farligt, men vi måste lära oss att avlasta den. Vi måste få hjärtrytm och andning i harmoni.

Det säger Richard Sundström, Sandvikenbo och golfinstruktör i Mackmyra, som sedan två år är licensierad tränare för en metod att motverka stress som har tagits fram av det amerikanska forskningsinstitutet Heartmath. Richard är en av 44 personer i Sverige med kompetensen.

– Det är ett helt nytt sätt att coacha sig själv och må bra med sina egna framgångar, säger han.

Till sin hjälp har han en högteknologisk lite manick som man fäster på örsnibben. Apparaten känner av tryck och andning i kroppen och är kopplad till ett dataprogram som ritar upp en persons hjärtrytm.

Enligt den forskning som ligger bakom tekniken fungerar hjärtat som en liten hjärna. Det kontrollerar inte bara sig själv, utan ger även signaler till den stora hjärnan om hur den ska agera. Nyckeln till att bli kvitt stress och ilska är att få hjärtats lilla hjärna att lugna ned sig. Det får man genom en kombination av andningsteknik och meditativt tänkande.

– Det är ett bra instrument för att lära sig något om sig själv. För mig har det blivit en stor vändning i livet och jag har lärt mig att vara mera i ett nu. Jag är mycket lugnare, berättar Richard Sundström.

Han har själv tänkt utveckla en metod för att använda Heartmath som ett verktyg när man vill lära sig något nytt, till exempel golf som han av egen erfarenhet vet är som gjort för frustration.

– Men det här handlar inte bara om golf. Det är även ett instrument som till exempel kan hjälpa arbetslösa och långtidssjukskrivna att komma in i mer positiva tankebanor.

Läs här intill hur det gick när Arbetarbladets reporter testade maskinen.

Mer läsning

Annons