Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans-Owe är tacksam för jullunchen

/
  • Hans-Owe Lundholm betraktar sig själv som stamgäst på tisdagsluncherna i Korskyrkan.
  • Benitte Rundberg, en av diakonerna i Korskyrkan, serverade julmat åt cirka 130 personer i Korskyrkans källarlokal på Norra Köpmangatan i Gävle.
  • Anne-Marie Tapper kommer att fortsätta att servera mat genom Röda Korset även efter sin pension.

Ungefär 120 personer kom till Korskyrkan och Röda Korsets jullunch för hemlösa och missbrukare på tisdagen.

– Det är en fruktansvärd tacksamhet man känner, säger Hans-Owe Lundholm.

Annons

Vintern och kylan välkomnas av många. Men för dem som saknar tak över huvudet väntar en svår tid. I början av året sammanställde socialtjänsten, föreningar och kyrkor hur många bostadslösa man kände till och kom man fram till att det i Gävle fanns ungefär 91 hemlösa. De allra flesta bor hos bekanta, men ungefär fyra personer ansågs då vara uteliggare. Några mer aktuella uppgifter finns inte hos socialtjänsten i Gävle.

– Jag tror att det är ungefär konstant. Jag tyckte fyra lät lite, men jag gissar att vi inte känner till alla, säger Wolther Plank, chef för socialtjänsten i Gävle.

Hans-Owe Lundholm har nu en egen lägenhet som han hyr av socialtjänsten. Han har tidigare bott på Stallgatan, Hemstagården och på härbärget. Han är övertygad om att det finns betydligt fler än fyra personer i Gävle som mestadels sover utomhus eller i trappuppgångar.

– Som jag känner till är det 10 till 20, säger han.

Bredvid honom sitter en man som inte vill ha namn eller bild i tidningen. Han bor själv på Stallgatan och säger att han känner fem, sex hemlösa i Gävle men att vissa av dem har vänner som de flyttar runt hos.

– Jag var själv hemlös tidigare. Då bodde jag utomhus ett halvår. Jag sov lite överallt, bland annat i de där fyra stora husen på Öster där de byggde om. Nu är jag glad att jag har fått det här på Stallgatan annars hade jag säkert dött, säger han.

Vanligtvis kommer 60-80 personer på Röda Korsets tisdagsluncher i Korskyrkans källarlokal. Men den här tisdagen räknar Anne-Marie Tapper till minst 130 gäster inräknat ett 15-tal personer från Korskyrkans bibelskola.

Hon har serverat mat med Röda korset i fyra år.

– Nästa gång ska vi dela ut termosar och sovsäckar till dem som verkligen ligger ute, säger Anne-Marie Tapper, som tror att det kan röra sig om ungefär 20 personer i Gävle.

Mer läsning

Annons