Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är bockens egen glögg i butik

/
  • Sedan november har Veikko Holmberg en liten butik vid Södermalmstorg där han säljer Gävlebockens egen glögg.
  • Glöggen är alkoholfri men kan spetsas efter behag, bland annat till olika drinkar.

Det som började med en lek med äpplen och potatis hemma vid spisen har blivit en färdig produkt. Nu säljs Gävle­bockens egen glögg i butik.

Annons

Varje dag efter jobbet som utbildningsledare på Folkuniversitetet ställer sig Veikko Holmberg bakom disken i sitt lilla krypin vid Södermalmstorg. Sedan matmässan i Gasklockorna tidigare i höst finns yuleGoat till försäljning och för en månad sedan öppnades butiken. Än så länge ett projekt mest förenat med kostnader, men Veikko Holmberg har en långsiktig affärsplan.

yuleGoat är varumärkesskyddat i fyra klasser med giltighet i 35 länder. Nästa år ska produktionen öka till 70 000 liter och då ska även glöggen kunna säljas på Systembolaget. Han är redan registrerad leverantör.

– Jag tror starkt på den internationella potentialen. Överhuvudtaget går det att spinna ännu flera lokala produkter på det varumärke som Gävlebocken står för, säger Veikko Holmberg.

Vatten utgör basen till skillnad från traditionella glöggsorter som bygger på vin eller svagdricka. yuleGoat finns i tio olika ut­föranden med smaksättning från naturens skafferi, till exempel havtorn, blåbär, äpplen, halm, granskott, maskrosor och Gevalias ekologiska kaffebönor. Känslan av glögg kommer genom kryddningen; nejlika, kardemumma, kanel och russin. yuleGoat är alkoholfri, men kan spetsas efter behag.

Veikko Holmbergs tankar kring egen glöggtillverkning påminner om de som gruppen kring Mackmyra whisky en gång ­hade.

– Jag ville skapa en glögg som jag själv gillade och som inte är lika söt som de vanliga. Jag provade mig fram innan jag hittade den rätta sammansättningen. Mest har det handlat om varumärkesutveckling, det är först i år som produktionen kommit igång, säger han.

Det lokala är viktigt för honom. Alla naturliga råvaror är hämtade från Gävleborg. Glöggen har producerats vid Knutpunktens produktionskök i Bergby i väntan på att det egna mikrobryggeriet ska stå färdigt.

Längre fram drömmer Veikko Holmberg om en mer centralt placerad enhet, kanske på Alderholmen och som ska ge nya arbetstillfällen.

– Jag brinner för entreprenörskap och innovationer. Det finns så många idéer, men de flesta stannar vid köksbordet. Jag har flera hela tiden. Men det digitala menysystem för restauranger som jag jobbat med i 1,5 år har jag nu tvingats släppa. Allt går inte att realisera, skrattar han.

Mer läsning

Annons