Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det utsidan som är viktigare

/
  • GRÖN TÅRTA. Tillsammans med en kompis på floristlinjen har Madelene Adolfsson skapat denna vackra bröllopstårta i vit marsipan och med rosor och murgröna som dekoration.FLINKA FINGRAR. Sandra Jakobsson har komponerat en hallonmoussebakelse med chokladgarnering.
  • TIDIG MORGON. Det var en lång förberedelse innan tårtorna var redo att möta juryn. Här spritsar Sara Molin  på bröllopstårtan.
  • FEST. Nyfödd eller barnkalas? Dessa två skapelser passar vid tillfällen då det firas lite extra.
  • rosa. Hallonmoussetårta med chokladgarnering.
  • LITE NERVÖSA. Bara en timme kvar till jurymötet. Ronja Hillman, Anna Dunder, Johanna Wahlman, Elin Eriksson och Sandra Jakobsson är koncentrerade.

Det är utseendet som avgör om en klassisk napoleonbakelse är att föredra framför en hallonmoussedröm. I alla fall hos treorna vid Livsmedelsprogrammet på Polhemsskolan.
– Läskigt att möta juryn, säger eleven Johanna Wahlman.

Annons

På långa rader i kylen står de där - de klassiska bakverken som princessbakelser, gräddtårta och chokladbiskvi. Men vi befinner oss inte på något av stans fik utan påivsmedelsprogrammet vid Polhemskolan med inriktning mot bageri och konditori.

De 13 eleverna väntar på att bedömas av en hård jury med lärare och bagare som ska inspektera färgen, formen, storleken - ja hela utseendet ska synas. Vid ett bord pågår de sista förberedelserna.

– Jag hittade de här silikonformarna hemma och med dem ser bakelsen lite roligare ut, säger Sandra Jakobsson som fixar med chokladdekorationen till hallonmoussebakelsen.

Hon hoppas på att juryn ska falla för nytänkande. En annan som är inne på samma linje är Sara Molin. Hon har gjort en bakelse som har liknande botten som en chokladbiskvi. Men innehållet och utseendet är annorlunda.

– Jag har blandat smörkräm med hallon- och blåbärssylt. Sedan har jag doppat den i mörkchoklad och spritsat med vitchoklad, säger hon.

Det är nu smaklökarna ger efter för frestelsen. Men det är utseendet vi ska koncentrera oss på - inte smaken.

– Det är högt snitt i den här klassen. Vi går mest efter utseendet och formen, så gör man även på en gesällbedömning, säger läraren Pär Isaksson.

Även läraren Stefan Lingvall är imponerad över resultatet.

– Vi tittar på hela arbetsprocessen. Sedan bedömer vi slutresultatet, bakverken ska gå att sälja i butiken, säger han.

Det är mindre än en timme kvar tills slutprovet börjar och Sara Molin fixar dekorationen med florsocker och ägg, som spritsas på en bröllopstårta.

– Det är roligt att få komma på egna saker. Jag har provbakat lite hemma innan. Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt, säger Sara Molin.

 

Annons