Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är gode man god – ”fusk upptäcks direkt”

/
  • Elisabeth Skoglund, Yngve Kindberg och Anita Rosell sitter i styrelsen för Gävle Frivilliga Samhällsarbetare. De har alla flera års erfarenhet av att ha arbetat som gode män och/eller förvaltare.

Feta rubriker i kvällstidningar, upprörande inslag i tv. Under våren har flera gode män som missbrukat sin ställning avslöjats. Men i Gävle känner man inte igen sig.
– Här är kontrollen väldigt noggrann, säger Anita Rosell.

Annons

Med mer än tio års erfarenhet borde hon veta. I dag hanterar hon ekonomin för tre huvudmän. Yngve Kindberg har ansvaret för sju, men där går gränsen för vad man kan hinna med. Han har hört skräckhistorier om sådana som haft flera tiotalet klienter. Det bäddar för att missgrepp kan uppstå.

– Det finns alltid människor som hamnar på fel plats. Så även i det här uppdraget. Men de fall som avslöjats visar på uppenbara brister i kontrollsystemen och man blir förvånad över att saker ha kunnat fortgå så länge, säger han.

– Förstår inte riktigt hur det har gått till, här i Gävle skulle fusk upptäckas ­direkt, säger Elisabeth Skoglund.

De tre sitter i styrelsen för Gävle Frivilliga Samhällsarbetare. Föreningen startade under annat namn 2005, anslöt till riksförbundet 2010 och bytte namn förra året. I dag är föreningen öppen även för andra ideella uppdrag, men gode män och förvaltare utgör majoriteten bland de närmare hundra medlemmarna.

– Ordningssinne och självkännedom, att man vet med sig att man är en ärlig person, förklarar Yngve Kindberg vad som krävs för att bli gode man och understryker att det inte är för pengarnas skull.

Ett halvideellt uppdrag, menar han, procentsatser utifrån förpliktelser styr ersättningen. I praktiken innebär det ungefär en tusenlapp i månaden före skatt för varje klient man ansvarar för. Även om det lätt kan bli ett vänskapsförhållande är det viktigt att upprätthålla en gräns. Rollens omfattning är reglerad.

– Men inget hindrar mig från att vara en medmänniska och utföra sådant som ligger utöver mina uppgifter, säger Elisabeth Skoglund som fungerat som gode man i tre år.

– Det är ett roligt att hjälpa någon annan och känna sig behövd.

Ett kvälls- och nattjobb, och svårt att kombinera med ett heltidsarbete, menar Anita Rosell som har stor nytta av sitt tidigare arbetsliv i bankvärlden.

Det är ett ömsesidigt frivilligt åtagande, båda parter ska ha lika möjlighet att avsluta förbindelsen om så önskas. Huvudmännens åldrar varierar, men handlar mest om äldre. Även vid psykiska funktionsnedsättningar, ålderssvaghet och demens eller missbruk kan en gode man bli aktuell. Det är ofta föranlett av skuldsättning. Uppgiften är att bevaka skyldigheter och rättigheter åt en rättsmyndig person. Som förvaltare vidgas uppdraget och omfattar även det juridiska ansvaret.

Utöver ett rent brottsregister och inga skulder hos kronofogden finns inga formella krav. Efter en åtta veckor lång studiecirkel i Vuxenskolans regi är man redo att börja arbeta. Riksförbundet har efterlyst tydligare riktlinjer.

– Det är många saker som måste skärpas, säger Yngve Kindberg.

Nyligen framkom också att Finansinspektionen ska starta en utbildningssatsning för att ge Sveriges gode män och förvaltare en högre kunskapsnivå. Ungefär 100 000 personer antas vara oförmögna att sköta sin egen ekonomi.

I Gävle kommun är behovet av gode män och förvaltare fortsatt stort. Däremot är stödet till ensamkommande flyktingbarn mer än väl tillgodosett. Överförmyndarenheten på Gävle kommun ansvarar för tillsyn och granskning. Där är sedan januari Maria Larsson ny enhetschef.

Hon tycker också att kontrollen i Gävle är god, men att det aldrig går att garantera att inte oegentligheter kan förekomma.

- Samtidigt kan jag tycka att det är för stort fokus på pengar. Det är minst lika viktigt att huvudmannens rättigheter till god vård, omsorg och rätt bidrag tillgodoses.

Mer läsning

Annons