Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har bantat konst­inköpen med nära 800 000 per år

Det finns inga tydliga svar på varför landstinget i dag inte sätter av en procent till konst vid nybyggen i Gävle. Tommy Berger (S) i landstings­styrelsen, säger att en procent till konst var en praxis som togs bort i början av 00-talet därför att landstinget inte byggde tillräckligt mycket.
– Det blev så lite investeringar att en fast summa gav mer pengar till konsten, säger Tommy Berger (S).

Annons

I höst satsar landstinget stort på en ny utbyggnad av Gävle sjukhus. Ändå ska inte en krona gå till att köpa in konst till sjukhuset. Enligt politikerna Carina Holm (S), ordförande i nämnden för tillväxt och regional utveckling, och Tommy Berger, är anledningen till att enprocentsregeln togs bort i början av 00-talet att landstinget då slutade bygga nytt.

Lägger in regeln nästa år

I höst planerar Gävleborgs landsting ta upp frågan om enprocentsregeln i Fullmäktige.

– Nu när investeringarna ökar har frågan aktualiserats igen. Vi ska lägga in enprocentsregeln nästa år, säger Tommy Berger.

Om enprocentsregeln åter träder i kraft, kommer det innebära att även Gävle sjukhus innefattas av regeln?

– Det kan jag inte säga. Det är ingenting vi pratat om konkret i landstinget, säger Tommy Berger.

Bollnäs fick en procent

Bollnäs sjukhus, som också tillhör landstinget, byggdes några år innan avskaffandet av enprocentsregeln. Sjukhuset stod klart 1995 och var en stor satsning inom landstinget, där en procent av sjukhusets budget gick till konst.

Nära 800 000 kronor mindre

Landstingspolitiker Carina Holm (S) är ansvarig för det låga konstanslaget i landstinget. De senaste tio åren har beloppet krympt från 1,4 miljoner kronor per år till 629 000 kronor till per år.

– Vi tycker det varit en lämplig nivå. Konsten ska då räcka till kompletteringar och förnyelse, säger Carina Berg.

Varför är konsten viktig?

– Den får oss att tänka. Många gånger tänker man inte på att den finns där, men om det bara var en vit vägg skulle det bli mycket tråkigare, tristare och anonymare, säger Carin Holm.

Varför har landstinget då både slopat enprocentsregeln och krympt anslaget med nästan 800 000 kronor?

– Jag förstår inte vart ni vill komma. Vi har inte satsat på att bygga något förrän nu. Jag tycker det jätteviktigt. Vi ska nu börja köra en procent igen, säger Carin Holm.

Mer läsning

Annons