Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får eleverna en chans att förbättra sina betyg

/
  • pluggar.  Patrik Bylund och Oskar Jäderqvist Pålhammar pluggar svenska i sommarskolan.
  • går i sommarskola. Mahamed Noor får hjälp av läraren Emma Strand i sommarskolan. ”Sommarskolan är jätteviktig och här finns fler lärare och resurser än i vanliga skolan”, säger Emma Strand.
  • språk. Grammatik ingår naturligtvis i studierna i svenska.
  • lär ut. Matematikläraren Johan Sjökvist och hjälpläraren Henrik Ahrman.

I går startade årets sommarskola för elever i Gävle som börjar årskurs 9 i höst och inte fått godkänt i grund­­skolans kärnämnen. Sommar­skolan hålls på Stenebergs­skolan och tanken är att eleverna ska få studiehjälp för att sedan kunna bli godkända i kärnämnena i årskurs 9.

Annons

– Sommarskolan är jätteviktig, eftersom mycket kunskap glöms bort under sommaren. Här finns fler lärare och mer resurser, och eleverna får bättre hjälp än annars, säger Emma Strand, lärare i sommarskolan som i vanliga fall arbetar på Andersbergsskolan.

Frivilligt att delta

Cirka 60 elever deltar i sommarskolan som är helt frivillig och pågår under två veckor. Ämnena är svenska, engelska, matematik samt svenska som andraspråk, och eleverna planerar i stort sett själva sina dagar.

– De erbjuds ett antal fasta lektioner, men största delen av tiden bestämmer eleverna själva vilket ämne de vill ha hjälp med och i vilket rum de vill studera, berättar Johan Sjökvist, matematiklärare i sommarskolan.

15-årige Erik Reitan tycker att upplägget är bra.

– Det är bra att det är ganska fritt och jag har valt att läsa lite grann av alla ämnen, säger han.

Även Patrik Bylund, 15, är nöjd med hur sommarskolan är utformad:

– Mitt mål är att höja betygen i engelska och svenska.

Många får inte godkänt

Av de elever på kommunala skolor i Gävle som gick ut årskurs 9 förra året fick 8,1 procent betyget Icke godkänt (IG) i matematik, enligt Skolverket. 5,3 procent blev inte godkända i engelska och 3,9 procent fick IG i svenska.

– Matematik är det ämne som det är störst tryck på bland eleverna i sommarskolan, säger Johan Sjökvist.

Nästa vecka kommer ytterligare 18 elever, som är nyanlända i Sverige, till sommarskolan. Då anordnas även simskola för dessa och andra elever i sommarskolan som inte kan simma.

– Simskolan behövs verkligen, för simning är ett av målen man måste uppnå för att få godkänt i ämnet idrott, säger Emma Strand.

Mer läsning

Annons