Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns det 1 000 lediga jobb

/

Dystra tider till trots så finns det hopp. Bara det senaste dygnet har Arbetsförmedlingen fått in 23 nya jobb.
– Det är skönt att kunna säga att vi får in mellan 15–20 nya jobb varje dygn, säger arbetsförmedlare Ulrika Jutterström.

Annons

I går kunde vi läsa om att Gävleborg återigen har högst arbetslöshet i landet. Varslen fortsätter och allt färre får jobb. Men det finns ljus – om man söker. Arbetsförmedlingen erbjuder just nu 1 000 tjänster och det bara i Gävle. I slutet av förra veckan var 5 035 personer arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd.

De flesta jobben finns inom marknadsföring, länsstyrelsen, telemarketing och vården.

– Vården sticker ut. Där söker man många personliga assistenter och undersköterskor, säger arbetsförmedlare Ulrika Jutterström.

Hos lantmäteriet och länsstyrelsen märks ett generationsskifte. Även den statliga förvaltningen rekryterar, bara på arbetsförmedlingen finns det 15 nya tillsatta tjänster.

– Det är farligt om man tror att det är kört när man kommer in hit. Det gäller att se de nya möjligheterna.

Nya möjligheter kan vara att börja studera eller flytta. Flest jobb finns det i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. I hela Sverige finns det 13 900 lediga tjänster, flest i Västra Götaland.

– Jag hade just in en kille som tänkte söka till kock i Norge. Det går att pendla eller jobba borta ett tag och det kan vara en mycket bra erfarenhet, säger Ulrika Jutterström.

Nu strömmar även många sommarvikariat in. Till exempel erbjuder Furuviksparken flera tjänster.

– Det är roligt när vi går mot våren och det kommer in sommarjobb. Många som visar framfötterna får även stanna kvar, säger Ulrika Jutterström.

De märker av att det är stor arbetslöshet. Men det är inte lika dystert som 1993. De försöker hjälpa och vara stöttande.

– Nu skulle vi bli väldigt glada om det kom in fler administratör och industrijobb. Det är väldigt lågt där just nu, säger arbetsförmedlare Marianne Jones.

I dag är det dags för Jobbchansen och köerna blir långa hos Arbetsförmedlingen.

– Om vi ställer in Jobbchansen är det riktigt illa, säger Marianne Jones.

Mer läsning

Annons