Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns något för alla klädsmaker

/
  • LYCKOJOBB. ”Inte en enda som kommer hit är ledsen, tänk vilket lyckojobb jag har haft.” Gun-Britt har ordna  kostymer till många revyer genom åren, nu senast till Stackbo Stations föreställning ”Pensionat Paradiset”.
  • kostymhistoria. Varenda kostym har en historia om du frågar Gun-Britt Gratschew och Lars Sigvard. I 30 år har Ge-Bes Kostymateljé i Mackmyra bruk sytt upp, sytt om och hyrt ut kläder till teatergrupper och privatpersoner. Men nu ska verksamheten säljas.
  • ordning och reda. Det krävs ordning för att hitta det man söker.
  • LYCKOJOBB. ”Inte en enda som kommer hit är ledsen, tänk vilket lyckojobb jag har haft.” Gun-Britt har ordna  kostymer till många revyer genom åren, nu senast till Stackbo Stations föreställning ”Pensionat Paradiset”.

Varenda kostym har en historia om du frågar Gun-Britt Gratschew och Lars Sigvard. I 30 år har Ge-Bes Kostymateljé i Mackmyra bruk sytt upp, sytt om och hyrt ut kläder till teatergrupper och privatpersoner. Men nu ska verksamheten säljas.

Annons

– Tänk att ni fick oss till det här, säger de och skrattar när de ställer upp för fotografering i bästa revystil.

Ge-Bes Kostymateljé som ligger i ett av de fina stenhusen i Mackmyra bruk har allt i klädväg.

Från golv till tak hänger alltifrån vackra aftonklänningar i regnbågens färger till fångkläder och djurkostymer.

6 000 plagg är det sammanlagt.

– Den här var populär när Lasse Åberg hade varit utklädd till rosa kanin i Sällskapsresan, då skulle varenda jäkel vara kanin, säger Gun-Britt och håller upp den rosa dräkten.

I ett angränsande rum finns lådor med skor, snusnäsdukar, fjädrar och allt möjligt. Allt är märkt och på sin plats. Här finns också många tjusiga hattar och peruker.

I över 30 år har paret Gun-Britt Gratschew och Lars Sigvard arbetat tillsammans.

Hon med kostymer och han med revyer och scenframträdanden.

– Det finaste jobbet var nog till operetten ”Csardas furstinnan” som vi satte upp på Gefle Teater. Det var klänningar i alla möjliga färger. Då fick jag till och med brev hem från en som tyckte att det var det finaste hon sett på scen, minns Gun-Britt.

Men nu går i alla fall kostymepoken i graven för deras del. Lars Sigvard fortsätter med framträdanden, men Gun-Britt måste avveckla verksamheten på grund av en höft som fortsätter krångla trots tre operationer. Nu hoppas de att ateljén kan leva vidare i ny regi.

– Vi har fått väldigt många napp och ser ju helst att det blir kvar i Gävle.

– Det är roligt för vi har två olika spekulanter härifrån som vi ska träffa nästa vecka, säger Lars Sigvard som hoppas att de nya ägarna vill fortsätta i samma anda.

– Men inte i Mackmyra, för då skulle jag ha alldeles för svårt att hålla mig bort, skrattar Gun-Britt.

Annons