Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gällde det att sälja sig effektivt

/
  • ”Vem är du?” undrade Asal Abrizeh från fastighetsbyrån när de tre minuterna drog igång i snabbrekryteringen på Mäklardagen. 26-åriga mäklarstudenten Tobias Aasa gjorde sitt bästa för att göra ett gott intryck.
  • SNABBA MÖTEN. Mäklarstudenten Johanna Linder var en av dem som tog chansen att träffa 15 tänkbara arbetsgivare under loppet av en timme.
  • Per Larsson, som äger Husman & Hagbergs Gävlekontor, har själv gått mäklarprogrammet på Högskolan i Gävle.
  • EN INSIDER. Emil Kroll pluggar fortfarande på fastighetsmäklarprogrammet men har redan blivit rekryterad av Husman & Hagberg. En av hans uppgifter är att sprida ett gott rykte om Husman & Hagberg bland studenterna, och tipsa arbetsgivaren om bra personer att rekrytera.

Tänk dig att du träffar 15 arbetsgivare på en timme.

Det kallas speedrekrytering och var ett av inslagen under Mäklardagen på Högskolan i Gävle i går.

Studenten Tobias Aasa var en av dem som tog chansen.

Annons

– Det var väldigt intressant. Det handlar ju mycket om att presentera sig själv och väcka intresse hos dem, sedan får man se den närmaste tiden hur många som hör av sig, sa Tobias Aasa efter de många och korta mötena.

Han går tredje året på högskolans fastighetsmäklarprogram och vill börja jobba till sommaren. I går hade han tre minuter på sig att göra ett bra intryck hos tänkbara arbetsgivare, och kolla vad de olika företagen kan erbjuda honom.

Jobbar på provision

– Man kanske inte ska hoppa av glädje om man får jobb någonstans för de flesta mäklare jobbar på provision, så arbetsgivarna tar inte så stor risk när de anställer någon, sa Tobias Aasa, 26 år.

Själv kände han att det fanns en handfull kedjor han kan tänka sig att jobba för, och helst vill han hem till Stockholm.

Men där får han vara beredd på ett högt tempo. Johan Ljung, mäklare hos Husman & Hagbergs innerstadskontor i Stockholm, vittnar om det.

– Det är grymt många som utbildar sig till mäklare men många slutar och tar inte ut sin legitimation. Det krävs att man jobbar sex dagar i veckan 12 timmar om dagen och många är inte beredda att göra det, säger han.

Fördubblat antal på tio år

Enligt kollegan Per Larsson, som äger Gävlekontoret Husman & Hagberg är tempot något lägre i Gästrikland. Och trots att antalet mäklare har fördubblats i Gävle på tio år ser arbetsmarknaden relativt ljus ut, menar han, vilket delvis beror på att många söker sig vidare.

– Många har uppfattningen om mäklarjobbet att jag inte behöver anstränga mig så mycket och kan tjäna mycket pengar, men så är det inte, och då är det många som inser att det här hade jag inte väntat mig, säger Per Larsson.

Stresstålighet krävs

Han menar att krävs en hög stresstålighet när inkomsterna kan variera kraftigt över året.

April till oktober är det högsäsong, men under vintermånaderna kan det ibland bli klent med inkomster.

Mer läsning

Annons