Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs en modig tränare

/
  • Anneli Hultman, ordförande i Svenska Schäferhundsklubben.
  • TRÄNINGSLÄGER FÖR HUNDAR. I skyddsmomentet ska hunden runda sex skärmar. I det sjätte står en figurant, en instruktör med en skyddsärm i jute på sig, och väntar. Hunden ska då bevaka denna figurant och visa att den samtidigt klarar av att lyda och avvärja eventuella flyktförsök från figuranten. Mikael Cordeus är klädd i speciella vadderade byxor och jacka. ”Att bita i ärmen är inget man kan träna med vilken hund som helst. De måste vara lydiga.”

Schäferhunden blottar tänderna och går till attack mot hundägarens armar och ben. Det kan se otäckt ut, men ingår faktiskt som ett tävlingsmoment i en populär hundsport.

– Lydnad är A och O i den här sporten, förklarar Anneli Hultman.

Annons

I helgen har den lokala schäferhundsklubben träningsläger med brukshundar i en hundsport som kallas Internationella prövningsordningen. Ett drygt tiotal hundar, främst schäferhundar deltar. Sporten innehåller tre moment: spår, lydnad och skydd. Men den är inte att förväxla med polisens arbete.

– Det är en populär tävlingsform. Inte vilken hund som helst får tävla utan enbart brukshundar. Det krävs också medlemskap i SBK för att få delta, och att både hunden och figuranten är licensierade, betonar Anneli Hultman, ordförande i Svenska Schäferhundsklubben.

Alla som deltar måste genomgå en teoretisk utbildning och godkännas av en ansvarig domare. Licensen kan dras in om den missbrukas.

– Vi har en del väktare och poliser som tävlar och som använder sina hundar i tjänsten.

Under träningen går Anneli Hultman runt på gräsplanen och skjuter i luften med en startpistol.

– Det gör vi bara för att kolla om de är skotträdda. Rädda hundar kan bli farliga hundar, förklarar hon.

Mer läsning

Annons