Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har man gått ut skolan ska man börja jobba"

Hur ska en arbetslös 18-åring kunna försörja sig egentligen? Är det föräldrarnas, arbetsförmedlingens, försäkringskassans eller socialtjänstens ansvar?
– Har man gått ut skolan ska man börja jobba. Reglerna är så- dana, säger Jörgen Ekdahl, kontorschef på försäkringskassan i Gävle.

Annons

– Försäkringskassan kan bara hjälpa till vid inkomstbortfall som till exempel vård av sjukt barn, föräldraförsäkring och underhållsstöd. Bostadsbidrag betalas ut till barnfamiljer så länge som barnet går i skolan. Det finns inte försäkringar mot alla eventualiteter. Det yttersta skyddet är socialbidrag, säger Jörgen Ekdahl, chef på försäkringskassan.

Alla får inte socialbidrag

Inger Sundblom på socialtjänsten i Gävle påpekar att alla inte har rätt till socialbidrag.

Förutsättningen för att kunna få ekonomiskt bistånd är att man inte kan försörja sig själv eller kan få sina behov tillgodosedda på något annat sätt.

Det betyder att man måste utnyttja alla de möjligheter som står till buds innan man har rätt till ekonomisk bistånd.

– Enligt Föräldrabalken är föräldrarna underhållsskyldiga så länge barnet går i gymnasiet men längst till 21 år. Egentligen är det nu sonen som är skyldig att betala sina föräldrar för att han bor hemma.

Eget ansvar

Är man 18 år, arbetslös och bor hemma är det möjligt att ansöka om ekonomiskt bidrag till utgifter som ska räcka till mat, kläder, hygienartiklar, försäkringar, fritid, lek, tidningar, telefon och tv-licens.

Däremot ingår inte boendekostnader, el, resor och medicin- och sjukvårdskostnader.

 

Om han flyttar hemifrån då?

 

– Han måste ta eget ansvar. Det är inte meningen att samhället ska betala dina boendekostnader. Om det finns särskilda skäl till att tonåringen inte längre kan bo hemma kan vi bevilja ekonomiskt bistånd för egen bostad.

På arbetsförmedlingen å andra sidan hävdar arbetsförmedlaren Patricia Lundbäck att föräldrarna är underhållsskyldiga till dess att barnet är 20 år och hänvisar till Socialförsäkringslagen.

– Vi har jobbgaranti för ungdomar men då måste man ha varit inskriven som arbetssökande i minst tre månader. Det innebär att man får praktik eller utbildning. Tidigare hade vi alfakassan men det är borttaget.

Ersättningen motsvarar studiebidraget på 1 050 kronor per månad.

Och Max hade inte kunnat skriva in sig som arbetssökande redan i våras när han fortfarande gick på gymnasiet.

– Nej, det går inte. Då räknades han fortfarande som studerande. Om han hade skrivit in sig i början av juni skulle han kunnat få pengar i september.

Mer läsning

Annons