Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räddades åtta familjer

/
  • Tog sig ut. Josefin Flink utanför det brandhärjade huset på Nyvallsvägen.
  • Svart av sot. Josefins lägenhet är täckt av svart sot.
  • Trappuppgången. Branden började i källaren och röken steg uppåt i flerfamiljshuset.
  • Teknikerna söker orsaken. På tisdagen var polisens tekniker på plats på Nyvallsvägen. De första tecknen tyder på att branden var anlagd.
  • Teknikerna söker orsaken. På tisdagen var polisens tekniker på plats på Nyvallsvägen. De första tecknen tyder på att branden var anlagd.
  • Väckte grannarna. Stig Hedlund vaknade av röster och rök. Då tog han sig snabbt ut ur sin lägenhet och började knacka på grannarnas dörrar.
  • Grannar. Huset på Nyvallsvägen evakuerades på tisdagsmorgonen.

Polisens avspärrningsband är uppsatta. Trappuppgången är svart av sot. Här räddades åtta familjer på tisdagsmorgonen från en källarbrand. Fyraåriga hanhunden Garm dog.

– Jag kommer att drömma mardrömmar länge om detta, säger Josefin Flink, en av hyresgästerna.

Annons

Klockan kvart i fem på tisdagsmorgonen kom det första larmet till räddningstjänsten. Det brann i källaren i flerfamiljshuset på Nyvallsvägen och den farliga röken steg uppåt.

– Det måste ha gått så jättesnabbt för jag var vaken klockan fyra, då kände jag ingenting. Sen hörde jag hur de skrek i lägenheterna bredvid. Då kände jag hur röken fastnade i näsan. Jag tog mig ut och började knacka på dörrarna i huset, berättar Stig Hedlund, som bor på bottenvåningen i huset.

En äldre man som bor på övervåningen i huset räddades ut genom balkongen. Han fördes sedan vidare till sjukhus med lindriga skador.

Josefin Flink var under natten hundvakt åt fyraåriga Garm. Hon berättar hur hon vaknade av att röster hördes i trappen.

– Jag trodde först att det var något bråk, men seden kände jag röken. Jag tog mig ut, men Garm försvann in i lägenheten.

Josefin rasade barfota nedför trappen och är i dag blåslagen på armar och ben. Hon berättar att det var en kille som gick förbi huset som såg att det brann.

– Det var han som ringde larmnumret. När jag kom ut tog jag över telefonen. Jag berättade att hunden var kvar i lägenheten.

Räddningstjänsten fick ut Garm. Men det var försent.

När alla boende hade tagit sig ut ur huset tog de sedan sin tillflykt in i porten på huset snett emot.

– Vi satt i en trappuppgång, sedan fick vi komma in i Hyresgästföreningens lokaler. Någon satte på kaffe, berättar Stig Hedlund.

Håkan Andersson, RVR-ledare, var på plats vid Nyvallsvägen på tisdagen. Hans uppgift var bland annat att se till att de boende har någonstans att ta vägen under det kommande saneringsarbetet.

Josefin Flink kommer den närmaste tiden att få bo i lägenhetshotellet mitt över gatan.

– Det är ett svart lager över hela lägenheten, säger hon efter det att hon varit i lägenheten och packat det nödvändigaste.

Vad som orsakade branden är inte utrett men det verkar ha brunnit på flera ställen i källaren, bland annat i en moped. Första bedömningen är att det handlar om en anlagd brand.

Mer läsning

Annons