Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här samlas farligt avfall in

/
  • VÄRNAR OM MILJÖN. ”Jag lämnade in mina gamla glödlampor och en trasig spegel”, säger Anita Örnklint som besökte den rullande miljöstationen på Slottstorget i går kväll.
  • Ina Lööf på Gästrike återvinnare tog hand om Astrid Gustafssons gamla sladdar och väckarklockor.

Glödlampor, färgburkar, olja, nagellack, batterier, sladdar, strykjärn, brödrostar och annat smått elavfall lämnades till den rullande miljöstationen vid Slottstorget på måndagskvällen.

– Jag passar på att slänga gamla sladdar och väckarklockor. Det är så behändigt när de har en insamling mitt i stan på det här sättet, säger Astrid Gustafsson.

Annons

Under elva dagar ska Gästrike återvinnare låta en mobil miljöstation stanna på 35 platser i Gästrikland och Norduppland för att samla in farligt avfall. Turnén inleddes i går kväll med två uppställda lastbilar vid Slottstorget i Gävle. De gick sedan vidare till Hagaström och Valbo.

– Det är fjärde året som vi är ute. Det är ett sätt för oss att sprida information och vara mer tillgängliga. Årets tema är farliga avfall, säger avfallshandläggare Bengt Jonsved.

– I de vanliga soporna hittar vi ungefär 1 procent farligt avfall som till exempel batterier, glödlampor, lösningsmedel och olja, sådant som kan innehålla tungmetaller och kvicksilver. När det hamnar i våra förbränningsugnar skickas gifterna ut i atmosfären vilket skadar både djur och människor. Därför ska man i stället lämna in farligt avfall på återvinningen och låta oss ta hand om det på rätt sätt.

I dag samlar den rullande miljöstationen in avfall på Brynäs, Nordost och Andersberg.

Förra året var det 1 620 personer som besökte den rullande miljöstationen och de lämnade in totalt 11,2 ton farligt avfall och 4,3 ton elektronikavfall.

Annons